Hlavní obsah

Velké televizní stanice opět spustí každoroční přehlídku pohádek

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce bez pohádek? V Česku nepředstavitelné, toho se odváží jen menší televizní stanice. Zatímco v okolních zemích vítězí rodinné a romantické komedie, u nás publikum miluje pohádky. Ani letos se bez nich tedy hlavní televizní kanály neobejdou.

Foto: Česká televize

Judit Bárdosová a Jan Cina v pohádce Čertí brko.

Článek

Novinky jako obvykle nabídne pouze veřejnoprávní televize, která tradici vánočních pohádkových premiér udržuje už více než čtvrt století. Zbývající sváteční program na třech největších stanicích – ČT, Nově a Primě – tvoří hlavně oblíbené starší pohádky a rodinné komedie.

V minulosti sice nabídku tu a tam ozdobila také česká televizní premiéra nejnovějších filmů z kin, jako byl například loni oscarový muzikál La La Land nebo snímek Zdeňka a Jana Svěrákových Po strništi bos, ale letos žádný takový titul nepřijde. Tedy až na filmovou pohádku Čertí brko, která vyrazila do kin loni necelý měsíc před Vánocemi.

Příliš obyčejný ženich

Pohádkové premiéry odvysílá Česká televize o Vánocích čtyři, tři v hlavním vysílacím čase, čtvrtou představuje tradiční příběh ve znakovém jazyce pro sluchově postižené. Štědrovečerní, nejvíc očekávanou, natočil režisér Karel Janák podle scénáře Petra Hudského. Jmenuje se Princezna a půl království, hlavní dvojici v ní hrají Eva Josefíková a Matouš Ruml a její příběh má lehce komediální ráz.

„Líbilo se mi, že scénář začíná právě tam, kde pohádky většinou končí,“ uvedl režisér, který už natočil pro Českou televizi v minulých letech vánoční tituly Dvanáct měsíčků, Princezna a písař či Korunní princ. Přesněji řečeno, film líčí, co se stane, když chudý Honza dostane princeznu a půl království. V tomto případě to ale s obvyklým dovětkem „a žili šťastně až do smrti“ příliš šťastně nevypadá. Princezně se totiž její obyčejný ženich nelíbí, a tak by si ráda prosadila jiného nápadníka.

Foto: Česká televize

Marek Eben, Eva Josefíková a Matouš Ruml v pohádce Princezna a půl království.

„Ale protože jsme v pohádce, nakonec se ukáže, že její milý, kterému by dala přednost, je hotová katastrofa, zatímco zachránce se ukáže jako ten pravý,“ řekla Josefíková.

Vedle ústředního páru se představí jako královna Veronika Freimanová, učitele etikety a tance hraje Marek Eben a jednoho z Honzových soků Jakub Prachař.

Nova tentokrát přijde ke štědrovečerní večeři s pohádkou Tři bratři Jana a Zdeňka Svěrákových z roku 2014, v níž hlavní role ztvárnili Vojta Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula. Prima zvolila o rok mladší adaptaci klasické pohádky Boženy Němcové Sedmero krkavců od režisérky Alice Nellis s Marthou Issovou a Lukášem Příkazkým. Následovat bude třicet let stará americká komedie Sám doma.

Vánoce s andělem i Lucií

Po štědrovečerní premiéře nabídne ČT 1 vánoční hit roku 2016 Anděla páně 2. Snímek režiséra Jiřího Stracha, v němž se po jedenácti letech opět sešli v hlavních rolích anděla a čerta Ivan Trojan a Jiří Dvořák, se stal nejnavštěvovanějším filmem roku, když na něj do kina přišlo 1,26 milionu diváků. Při televizní premiéře jej poté v roce 2017 sledovaly více než tři miliony lidí a stal se nejsledovanější pohádkou v Česku za posledních patnáct let. Loni si ho pak při druhém televizním uvedení zvolilo 2,5 milionu diváků.

Na programu ČT 2 se mezitím bude vysílat Vánoční galakoncert Lucie Bílé, na němž zazní také písně z jejího nového alba.

Božíhodový večer přivítá na ČT 1 televizní premiéra filmu Čertí brko s Janem Cinou a Juditou Bárdosovou. Výpravná pohádka scenáristů Roberta Geislera, Tomáše Hodana a Marka Najbrta, který ji také režíroval, rozvíjí originální představu pekla jako složitě rozbujelého úřadu, v němž se pečlivě zapisují hříchy pozemšťanů. Tedy do doby, než v jedné pobočce přestane fungovat kouzelné brko.

Lucifera hraje Ondřej Vetchý, někdejší Vraník z filmové adaptace klasické pohádky Boženy Němcové S čerty nejsou žerty (1984). V ní se peklo ukáže jako jediné spravedlivé místo na světě, kde najde mladík Petr zastání před zlou macechou.

„Ve většině zemí je čert čiré zlo, démon, ďábel, ale čeští čerti bývají sympatické postavy, mají svůj lidský rozměr. Tuhle tradici s námi sdílí ještě Slovensko, ale, pokud vím, tak třeba v Polsku už tomu tak není,“ řekl Marek Najbrt Právu a dodal, že si v případě Ondřeje Vetchého uvědomoval, že se divákům jeho dávná role Vraníka připomene, ale v ničem na tuto pohádku nenavazují ani ji necitují.

Nova si pro druhý vánoční večer vybrala pohádku Nejkrásnější hádanka režiséra Zdeňka Trošky z roku 2008 a Prima nabídne pokračování komedie Sám doma 2, Ztracen v New Yorku. Na Štěpána se pak diváci ČT 1 mohou těšit na dlouhodobě nejoblíbenější vánoční pohádku Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou v hlavní roli. Nova bude tou dobou vysílat Jak se budí princezny z roku 1977 a Prima zmíněnou pohádku S čerty nejsou žerty.

Sváteční i pátek

Protože mezi vánočními svátky a víkendem letos zůstává jediný pracovní den, s exkluzivním programem může publikum počítat i pro páteční večer. Veřejnoprávní televize si pro něj ušetřila třetí premiéru, a to už tradiční koprodukční pohádku natočenou ve spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí. V Čarovném kamínku se představí také populární čeští herci Zuzana Bydžovská a Pavel Kříž.

Prima nachystala koncert k nedožitým osmdesátým narozeninám skladatele Karla Svobody, v němž mu vzdá poctu řada umělců. Nova nabídne další díl fantasy ságy o Harrym Potterovi, a to Vězně z Azkabanu.

„Kanály skupiny Nova odvysílají i současné animované snímky,“ připomněla ředitelka programu Alex Ruzek. Půjde například o tituly Já, padouch, Zootropolis: Město zvířat nebo Hledá se Dory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám