Hlavní obsah

Velká jména v Galerii Kodl

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předaukční výstava mimořádných uměleckých děl probíhá až do 29. května v pražské Galerii Kodl. Zakončena bude o den později aukcí na pražském Žofíně.

Foto: Galerie Kodl

Toyen: Noční slavnost

Článek

Na výstavě je velkými jmény zastoupena kolekce umění devatenáctého století. Například Václav Brožík z takzvané generace Národního divadla, výsadní pozici má krajinomalba Adolfa Chwaly, Václava Kroupy či Julia Mařáka, žáků Haushoferovy školy a navazujícího ateliéru Julia Mařáka zastoupeného díly Antonína Slavíčka, Františka Kavána či Aloise Kalvody.

Nechybí ani díla Oldřicha Blažíčka, Beneše Knüpfera, Luďka Marolda, Jana Preislera, Maxe Švabinského a Jakuba Schikanedera. České autory doplňují renomovaní francouzští a ruští malíři Albert Maria Lebourg, Jules Jacques Veyrassat a Filipp Andrejevič Maljavin.

Dvacáté století je reprezentováno například ranou malbou Františka Kupky Koupání z roku 1904. Třemi díly je zastoupena Toyen. Nejdražším obrazem aukce je její pozdější a vyzrálejší práce Noční slavnost (Ohňostroj). Její vyvolávací cena je dvacet milionů korun.

Na výstavě je také raný olej Emila Filly Láhev vína a talíř jablek. Dvě plátna zastupují tvorbu Jana Zrzavého. Prvním je meziválečné Rio San Gregorio, druhým pak Veselé lodi. Aukční kolekci doplňují Josef Čapek, Rudolf Kremlička, Otakar Kubín, Antonín Procházka nebo Václav Špála. Poválečné umění reprezentuje například Mikuláš Medek svým olejem Maso kříže či unikátní kresbou Imaginární portrét.

Současná výtvarná scéna představuje na výstavě řadu zvučných jmen. Jsou na ní třeba grafika Gerharda Richtera s názvem Plot či plátno Rozmluva s Hawkingem 1b Theodora Pištěka. Z ateliéru Jaroslava Róny pochází plastika Zlatá žirafa, jejíž mnohonásobně větší předobraz zdobí veřejný prostor na pražské Pankráci.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám