Hlavní obsah

Ve státním rozpočtu je na blob 1,8 miliardy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jsou, nebo nejsou peníze na novou budovu Národní knihovny v Praze? Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2008 s tím počítá. Ale jen za předpokladu, že budou splněny podmínky pro výstavbu. A ty nyní vedení pražské radnice zpochybnilo. V souhrnu pro další roky počítá státní rozpočet s celkovou částkou 1,77 miliardy korun.

Článek

Záleží však nejdřív na poslancích, zda v rámci schvalování celého rozpočtu investiční položku na knihovnu v rámci ministerstva kultury nechají.

Vládní rozpočtový balík, jehož dokumentace čítá devět sešitů, schválila vláda již před měsícem a má jej k dispozici všech 200 členů Sněmovny. Přitom premiér Mirek Topolánek tento týden tvrdil, že "v rozpočtu nejsou vůbec rozpočtovány peníze na novou Národní knihovnu".

Položka existuje na straně 299

Také ministr kultury Václav Jehlička prohlašuje, že nikdy peníze na budovu knihovny neslíbil.

Přesto tato položka existuje na straně 299 jedné z příloh návrhu zákona o státním rozpočtu, který poslanci začali ve středu projednávat. Předloha počítá současně i s rekonstrukcí Klementina, kde knihovna dosud sídlí.

Celkem by měla nová budova podle návrhu spolykat 1 772 859 000 korun. Z toho hned v příštím roce by to mělo být 219 miliónů, v následujícím roce 396 miliónů a v roce 2010 dalších 462 miliónů.

Zbytek se pak podle tohoto záměru má prostavět v následujících letech. Až do takových detailů ministerstvo kultury rozepsalo chystané investice na program nazvaný Novodobé fondy a služby - novostavba knihovny.

"Tu akci skutečně ministerstvo kultury nechalo v rozpočtové dokumentaci zaregistrovat," potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) s tím, že to ještě neznamená, že peníze nakonec na tuto stavbu budou čerpány.

Někteří odborníci obeznámeni s tvorbou rozpočtu předpokládají, že jde o běžnou praxi ministerstev, kdy úředníci do plánovaných programů dávají položky tak, aby pokryli celou sumu, která je pro resort vyčleněna, ale již dopředu předpokládají, že realizovány nebudou a peníze se pak využijí na jiné akce.

Nejdřív příprava, pak peníze

Ministr Jehlička byl včera na zahraniční cestě a nezvedal telefon, nicméně jeho ekonomický náměstek Antonín Tesařík Právu potvrdil, že ministerstvo stavbu v rozpočtové dokumentaci skutečně registrovalo. Přesto v tom nevidí rozpor.

"Jde o peníze, které rozpočet předpokládá, jejichž čerpání je ale podmíněno přípravou té stavby," řekl. "Jestliže to knihovna nesplní, tak nebude otevřena cesta k čerpání prostředků ze státního rozpočtu a může se stát, že nedostane ani korunu. Proto dnes nikdo nemůže slíbit řediteli knihovny Ježkovi 200 miliónů na příští rok, dokud on nesplní podmínky, které umožní ty peníze uvolnit," prohlásil Tesařík.

Jehlička přitom novinářům při červnovém setkání s autorem návrhu architektem Janem Kaplickým uvedl, že peníze na knihovnu budou. "Použijí se peníze z Fondu národního majetku," sliboval tehdy.

Nová knihovna není prioritou

Jak však řekl Právu včera Kalousek, tato cesta financování není možná, protože to zákon o FNM nedovoluje. Podle něho je jediná dostupná cesta k financování stavby, a to přímo z vlastních investičních prostředků ministerstva kultury.

K tomu, aby se ministři financí a kultury shodli, že se na stavbě bude podílet státní rozpočet, je nutné, aby investor, tedy Národní knihovna, předložil veškerou dokumentaci o tom, že má vyřízeny majetkoprávní záležitosti, pozemky, územní rozhodnutí či stavební povolení, tedy vše, co je u investičních dotací běžné.

Pak se podle Kalouska teprve může vydat rozhodnutí o účasti státního rozpočtu "Toto rozhodnutí vydává příslušný správce kapitoly, v tomto případě ministr kultury v součinnosti ministerstva financí," uvedl Kalousek.

Podle něho "už je to věcí investičních priorit ministerstva kultury, neboť je jen na něm, které si určí".

Jenže podle premiéra stavba nové budovy knihovny není vládní prioritou. Těmi jsou, jak sdělil v úterý, rekonstrukce Národního muzea a Klementina.

Památky v havarijním stavu

Náměstek resortu kultury Tesařík má již nyní pochybnost, zda Ježek splní investiční plán, protože se příprava opožďuje. Pokud milióny nevyčerpá Národní knihovna na novou budovu, ministerstvo kultury peníze využije jinak. Na rekonstrukci třeba čeká plášť Národního divadla nebo lednický zámek.

"Čtvrtina památek ve vlastnictví státu je v havarijním stavu," prohlásil náměstek s tím, že jde ale jen o oddalování problému, protože problematika Národní knihovny, jejíž kapacita již je téměř vyčerpána, se stejně bude muset řešit.

Na rozdíl od řady politiků ODS se za Kaplického projekt postavil předseda sněmovního výboru pro kulturu Walter Bartoš z ODS. "Jsem pro to, aby ta knihovna stála na Letné. Mně se ta stavba líbí," řekl ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno je připraveno jednat o chobotnici

Pokud se pro futuristickou budovu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického v Praze nenajde místo, Brno ji přivítá. Právu to řekl primátor Roman Onderka...

Výběr článků

Načítám