Hlavní obsah

Ve čtvrtek startuje dvanáctý ročník Febiofestu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Film Božská Julie s Annette Beningovou v titulní roli herečky třicátých let minulého století zahájí ve čtvrtek večer v pražském multiplexu Village Cinemas Anděl 12. ročník Mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest 2005. Božskou Julii natočil a na Febiofestu uvede maďarský oscarový režisér István Szabó.

Článek

V následujících osmi dnech se mohou diváci Febiofestu těšit celkem na 336 filmů a videopořadů z 65 zemí, které budou jen v Praze uvedeny na 538 představeních. Další téměř stovka jich čeká diváky v Brně, Ostravě, Liberci a v Pardubicích, poté se Febiofest přestěhuje do osmi slovenských měst.

"I když se do dnešního rána předprodalo už 14 tisíc vstupenek, letos poprvé se na ně nestojí fronty," řekl ředitel Febiofestu Fero Fenič a zdůraznil přednost nového místa konání festivalu: "Není to menším zájmem, ale tím, že u Anděla máme dvanáct namísto dřívějších čtyř pokladen.

Pražský program rozdělí filmy tradičně do schématu, které připomíná mapu světa: kino evropské, asijské, africké a další. Dva tituly bude prezentovat filmový kanál HBO, několik z uváděných snímků zařadí do vysílání aktuálně Česká televize, která připraví i aktuální zpravodajství z každého dne. Novinkou bude výraznější mapování nezávislé americké scény, výročí konce druhé světové války připomene Národní filmový archív cyklem dokumentů v kině Ponrepo. Projekce zdarma budou tentokrát v Národním muzeu na téma národních dějin.

Nové je i Kino osobností, ve kterém každý den jeden tvůrce uvede minipřehlídku svých tří až pěti filmů. Pozvání přijali například Hal Hartley, Kyoshi Kurosawa, Andrej Michalkov Končalovskij, závěr bude patřit Carlosi Saurovi a jeho nejnovějšímu filmu Sedmý den.

Bližší informace naleznou zájemci na internetové adrese www.febiofest.cz . Tam se budou vysílat i přímé přenosy ze zahájení, devíti tiskových konferencí, slavnostního zakončení a ukázky ze tří desítek snímků. Vstupenky se prodávají po 69 korunách, do sálu zaměřeného na video a experimentální snímky jen za 39 korun. Stejnou cenu nabídne i dopolední program Febiofest Junior.

Reklama

Související články

Febiofest má nový termín, místo i tvář

Významnými změnami prochází ve svém nadcházejícím 12. ročníku Mezinárodní přehlídka filmů, televize a videa Febiofest. Termín konání se posouvá z konce ledna...

Febiofest zahájí István Szabó

Oscarový maďarský režisér István Szabó přijede 31. března do Prahy zahájit filmem Božská Julie s Annette Beningovou 12. ročník Mezinárodní přehlídku filmu,...

Výběr článků

Načítám