Hlavní obsah

V Praze zazpívají Take 6, mistři spirituálu a jazzu a držitelé osmi Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká skupina Take 6 vystoupí 26. listopadu v Národním domě na Vinohradech. Patří k nejlepším světovým vokálním souborům. Po svém zpracovává jak prastaré spirituály, tak i modernu.

Článek

Take 6 patří k druhé vlně a capella souborů, které se zamilovaly do americké hudby z padesátých let a koncem 20. století přivedly tento styl znovu k popularitě. Šestičlenná skupina je nejen intonačně přesná, ale také aranžérsky vynalézavá. Věnují se spirituálům a jazzovým standardům nebo moderním hitům, které ovšem důkladně předělávají (např. What's Going On od Marvina Gaye).

Take 6 začínali jako studenti v Alabamě kolem roku 1980. Svůj oficiální debut Take 6 vydali u Warner Music v roce 1987 a dostali za něj hned dvě Grammy.

V devadesátých letech začali ke zpěvu přidávat více nástrojů a vydávají alba jako Join the Band (1994), Brothers (1996), So Cool (1998) nebo We Wish You a Merry Christmas (1999).

Během čtvrt století vydali celkem jedenáct alb a několik výběrů a spolupracovali se světovou špičkou jazzu i popu. Mezi jejich hudební partnery patřily superhvězdy jako Quincy Jones, Ray Charles, Stevie Wonder, George Benson, Whitney Houstonová a spousta dalších. Posbírali celkem osm Grammy a obdrželi i řadu dalších cen (Soul Train, Dove).

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám