Hlavní obsah

V Praze vystoupí kapela Mars Volta

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. července vystoupí v Praze americká skupina Mars Volta. "Cíl byl vyvolávat reakce: lásku a nenávist najednou. Chceme ještě, aby lidé trochu hlouběji o naší hudbě přemýšleli a překročili hranici toho, co obvykle poslouchají," vysvětluje ambice skupiny zpěvák Cedric Bixter-Zavala.

Článek

Jak s odstupem času vnímáte své působení ve skupině At The Drive-In, která byla přímou předchůdkyní Mars Volta a ve své době kultovní formací?

Pamatuju si to jako nejlepší i nejhorší časy mého života. Bylo to jako na střední škole, prostě si tam člověk zažil všechny emoce.

Je Mars Volta filozofickým pokračovatelem At The DriveIn?

Mají stejnou energii. V tom jsou si rovné.

Ve vaší hudbě je obsaženo mnoho vlivů. Jaký další byste chtěli použít?

Teď asi trochu popové hudby. Jsme známí jako kapela, která improvizuje a hraje dlouhé a komplikované písničky. Proto chceme nyní trochu experimentovat s popovou strukturou písně.

Chcete se tím přiblížit širšímu publiku?

To není ten důvod. Chceme jen po sedmi letech hraní hodně složité hudby zkusit něco jiného, abychom si udrželi vlastní zájem. Nepotřebujeme zasáhnout více lidí. Mně je třeba docela jedno, co si lidé o naší hudbě myslí. Když se jim líbí, fajn, když ji nenávidí, tak ať. Předpokládám, že ji víc lidí nesnáší.

Některé vaše koncerty trvají až tři hodiny…

Ano.

To je neobvykle dlouhá doba...

…právě proto. Většina lidí je odvyklá, my moc ne. Pokud je hudba konverzací, tak nemůžu stihnout vše sdělit ve dvou minutách nebo jedné hodině. Je toho tolik, co chci říct. Jsem hodně upovídaný. Taky myslím, že za peníze, které od lidí vybíráme, si tolik hudby zaslouží. Někteří muzikanti už nemůžou hrát tak dlouho, ale my to zvládáme, takže si to můžeme dovolit.

Mají ještě Mars Volta nějaké ambice?

Cíl byl vyvolávat reakce: lásku a nenávist najednou. Chceme ještě, aby lidé trochu hlouběji o naší hudbě přemýšleli a překročili hranici toho, co obvykle poslouchají.

Někteří vaši kolegové z At The Drive-In skončili ve skupině Sparta. Sledujete jejich kariéru?

Ne, neposlouchám je.

Co v Praze zahrajete?

Prostě trochu rocku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová CD - Aimee Mann, G-Unit i Dolly Parton

Tento týden je na desky tak bohatý, že se ani nechce věřit, že už začala prázdninová sezóna. S novými alby přichází americká písničkářka Aimee Mann, hiphopeři...

Rudy Linka: Jsem pořád kluk z Biskupské ulice

Na náměstích českých měst se tento týden hraje jazz. A zadarmo. Světová esa a své kamarády – Johna Scofielda, Victora Wootena, Mika Sterna, Ralpha Townera...

Mighty Sounds pro milovníky ska a punku

V pátek 18. 7. začíná v Olší u Tábora čtvrtý ročník ska-punkového festivalu v Evropě Mighty Sounds. První kapely vystoupí ve tři hodiny odpoledne a festival...

Výběr článků

Načítám