Hlavní obsah

V Praze vystaví Picassův obraz, který je známý kvůli pokusu o nelegální vývoz

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pokusu o nelegální vývoz bude mediálně známý Picassův obraz Sedící žena vystaven na necelé dva dny v pražském Mánesu, a to v rámci veletrhu Art Prague. Právu to potvrdila ředitelka veletrhu Iva Nesvadbová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Třeštík s obrazem Sedící žena od Pabla Picassa

Článek

Picassův kubistický kvaš z roku 1909 bude k vidění od páteční třetí hodiny odpolední po celou sobotu 11. června. Expozici budou doprovázet nejen zvýšená bezpečnostní opatření, ale také panelová diskuse na téma Smysl a aktuálnost ochrany kulturního dědictví. Diskutovat budou šefkurátor GMHP Karel Srp, šefredaktor Art Jan Skřivánek a galerista Jiří Švestka.

Obraz se dostal do pozornosti médií a následně policie v únoru tohoto roku, kdy došlo k neúspěšnému pokusu o jeho nelegální vývoz. V této věci byl obviněn bývalý šéf kutnohorské Galerie středočeského kraje (GASK) Jan Třeštík, který se hájí tím, že šlo o jeho neznalost zákona.

Právě on totiž podepsal žádost o trvalý vývoz této kulturní památky, i když na to neměl ze zákona oprávnění. Dílo na kartónu, pojištěné oficiálně na 3,5 miliónu eur (90 miliónů korun), mělo být tehdy podle Třeštíka zapůjčeno na velkou Picassovu výstavu do Curychu ve Švýcarsku.

Obraz navrácen majiteli

Sedící žena, kterou policie v rámci vyšetřování zabavila, byla před pár dny navrácena majiteli, firmě Interpoint. „Chtěli jsme po více než deseti letech tohoto Picassa, který byl dlouho zavřený v sejfu, ukázat veřejnosti. Nadále budeme usilovat o to, aby byl obraz řádnou cestou zapůjčen do zahraničí na pařížskou výstavu,“ řekl Právu Jan Třeštík z galerie Prinz Prager. Ta pražskou prezentaci Picassovy Sedící ženy zprostředkovává.

„Majitel může s obrazem nakládat, jak chce,“ poznamenal k tomu mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám