Hlavní obsah

V Praze se počtvrté uskuteční soutěž 48 Hour Film Project

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival 48 Hour Film Project (48 HFP) je údajně největší časově omezenou tvůrčí filmovou soutěží na světě. Její účastníci mají za úkol během 48 hodin na základědané rekvizity, postavy a jedné řádky dialogu natočit krátký film o délce čtyř až sedmi minut. V Praze se uskuteční od 5. do 13. září už počtvrté, právě vyhlásil své porotce a ceny. Jedním z porotců bude herec Jiří Mádl.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jedním z porotců festivalu 48 Hour Film Project bude Jiří Mádl.

Článek

"Filmy, které účastníci soutěže během jednoho víkendu natočí, budou o týden později představeny publiku na plátně kina Aero," řekla producentka Petra Ratnerová. Vloni podle ní soutěžilo kolem sedmi desítek týmů s více než šesti sty filmaři.

Soutěže se může zúčastnit každý. Zájemci se mohou registrovat na adrese www.praha48film.com. Natáčecí víkend bude 5. - 7. září, výsledky vyhlásí v Aeru 13. září, moderátorkou bude Klára Vytisková, zpěvačka skupiny Toxique.

Oceněné snímky odvysílá Česká televize, s jejíž podporou se letos festival pořádá. Pražský vítěz bude soutěžit o mezinárodní Grand Prix spojenou s částkou 5000 dolarů a o příležitost být vybrán mezi nejlepší filmy, které budou v příštím roce promítnuty na MFF v Cannes. Mezinárodní finále se uskuteční na jaře v Los Angeles.

Producentka Petra Ratnerová připomněla, že v roce 2012 se vítězný snímek pražského 48HFP Hlavní chod umístil mezi nejlepšími filmy na světě, byl promítnut v Cannes, a dokonce se objevil na plátnech v Albuquerque v Novém Mexiku.

První soutěž 48 Hour Film Projectu se konala v roce 2001 ve Washingtonu. Od té doby se této filmařské události zúčastnilo už přes 300 000 lidí, nyní se koná každoročně ve více než 120 městech po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám