Hlavní obsah

V Mexiku zřejmě objevili jedinou nahrávku hlasu Fridy Kahlo

Ciudad de Méxiko

Mexická národní knihovna našla záznam, na kterém je zřejmě hlas malířky Fridy Kahlo. Žádný jiný záznam se nedochoval, a tak není známo, jaký měla hlas tato známá umělkyně. Ministerstvo kultury k objevu uvedlo: „Mohl by to být hlas Fridy Kahlo.“

Foto: ČTK/AP

Surrealistka Frida Kahlo

Článek

Devadesátisekundový záznam pochází z úvodního dílu rozhlasové show El Bachiller z roku 1955. Ten přináší profil známého mexického muralisty, autora rozměrných venkovních maleb Diego Rivery, který byl Kahliným manželem. Za jeho hlasem je slyšet další, ženský. Ten recituje úryvky z Portrétu Diega, který napsala Kahlo v roce 1949: „On je je obrovské nesmírné dítě s přátelským obličejem a smutným pohledem.“

Moderátor neuvádí, kdo text čte, ale říká, že ten člověk už nežije. Kahlová zemřela v roce 1954, nahrávka je zřejmě pořízena v roce 1953 nebo 1954.

Objev zveřejnila mexická národní fonotéka na Twitteru. Její ředitel Pável Granados řekl, že hlas Kahlo byl jedním z nejvíce hledaných. Mexické ministerstvo kultury uvedlo, že bude dále zkoumat, jde-li o hlas umělkyně.

Nelze vyloučit, že se mohou objevit i další záznamy jejího hlasu. Zbývá ještě digitalizovat 1300 pásků se záznamy jednotlivých dílu pořadu El Bachiller. Ty věnoval fonotéce moderátor pořadu El Bachiller Alvaro Galvez y Fuentes.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám