Hlavní obsah

V Londýně otevřeli hudební muzeum s Bowieho oblečky a kytarou Oasis

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum britské populární hudby otevírají v těchto dnech v londýnské O2 Aréně. Obsahuje nejen informace a různé předměty spojené se slavnými interprety jako Rolling Stones, Oasis nebo Amy Winehousová, ale také interaktivní atrakce pro aktivní a hravé návštěvníky.

Článek

Jednotlivé části muzea jsou rozděleny podle časových období od roku 1945 do současnosti. Např. v zóně 1975-1985 si tak prohlédnete klaunský kostým Davida Bowieho z videoklipu Ashes to Ashes nebo hedvábné oblečky skupiny Duran Duran.    

V poslední zóně věnované současnosti jsou k vidění kytary od skupin Oasis nebo Blur a brýle zpěváka Jarvise Cockera. Celkově přispělo muzeu více než 100 umělců  artefakty v hodnotě asi 5 miliónů liber, sdělil šéf projektu Harvey Goldsmith.

Mick Jagger (Rolling Stones)foto: PRÁVO Petr Hloušek

Každá zóna je vybavena obřími obrazovkami, na kterých běží zásadní události z dané éry. Virtuální učitel také zájemce může naučit různé tance příznačné pro tu či onu dekádu. 

V interaktivním studiu se dá hrát na bicí, klávesy a kytary a využívat k tomu i výuková videa od slavných osobností. Muzeum, které stálo skoro deset miliónů liber doufá, že přiláká 350 000 návětěvníků za rok. Cena vstupenek se však téměř rovná ceně za koncert některé z hvězd (stojí 15 liber). Když v devadesátých letech podobné muzeum otevřeli v Sheffieldu, poměrně brzy zkrachovalo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám