Hlavní obsah

V Lichtenštejnském paláci se hraje Kupec benátský

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letní shakespearovské slavnosti (LSS) rozšířily letos prostor o novou letní scénu na nádvoří Lichtenštejnského paláce (Hudební fakulty AMU) na Malostranském náměstí. Od soboty 7. července se zde hraje Kupec benátský s Bolkem Polívkou v roli židovského lichváře Shylocka.

Článek

Inscenace režiséra Romana Poláka se loni těšila velkému zájmu diváků a byla beznadějně vyprodána. Letos se na nové scéně bude hrát do 21. července, kdy ji vystřídá komedie Večer tříkrálový. V srpnu se zde objeví ještě několik představení Bouře, jež se nyní hraje na tradiční scéně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

"Kupce benátského jsme pro nový prostor nemuseli nijak zvlášť upravovat," říká režisér Polák. "Celou scénu s otočnými zrcadly a mělkým bazénkem jsme kvůli lepší viditelnosti postavili na velké dřevěné pódium, čímž jsme úroveň jeviště zdvihli skoro o jeden metr," doplnil výkonný ředitel LSS Václav Beránek.

Představení se muselo také nově nasvítit a ozvučit, herci v čele s Bolkem Polívkou používají v některých scénách mikroporty. "Velkou výhodou je, že nádvoří paláce je ze všech čtyř stran uzavřeno, takže sem kromě občasného zapípání ptáků ze zahrady nedoléhají žádné rušivé zvuky," tvrdí Beránek. Kapacita hlediště se 600 místy odpovídá hledišti na Pražském hradu: místo dvousedadel tu však divákům slouží pohodlná drátěná křesílka. Herci si pochvalují komfort zákulisí, především sprchy v šatnách, které na Pražském hradu postrádají.

Díky nové scéně mají diváci větší šanci získat vstupenky v ceně 280, 440 a 650 Kč. Kromě sítě Ticketpro a pokladny v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradu jsou nyní v prodeji i v budově HAMU na Malostranském náměstí. Pokladna je otevřena v den, kdy se hraje, od 15 do 21 hodin.

Více informací na www.shakespeare.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám