Hlavní obsah

V létě v Praze proběhnou festivaly United Islands i Respect

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto v Praze obohatí více festivalů, než se zdálo. Na víkend 25.–26. června slibují pořadatelé multižánrový United Islands of Prague se vstupem zdarma a 28. až 29. srpna se odehraje známá přehlídka world-music Respect.

Foto: susheelaraman.com

Susheela Raman

Článek

United Islands of Prague se vracejí z Karlína do historického srdce Prahy, tedy na  Střelecký ostrov, Kampu, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží.

„Letošní návrat na ostrovy bude sice jen předzvěstí návratu v celém rozsahu v roce 2022, ale doufáme, že si ho s diváky užijeme tak jako některé z nejpovedenějších ročníků v dobách, kdy jsme ještě na ostrovech v centru každoročně působili. Bude to příležitost trochu zavzpomínat na staré časy nebo naopak poprvé zažít hudbu v místech, která byla dlouhou dobu součástí hlavní myšlenky United Islands of Prague,“ řekl pořadatel David Gaydečka.

„Hrozně se těším, až budeme moct společně s diváky objevovat ty nejnovější trendy a kapely nejen z České republiky a Slovenska, ale z celé Evropy. Výraznější zastoupení bude mít nově urban a electronic music, ale silný základ budou tvořit indie, folk a alternativa, jak jsou návštěvníci z minulých ročníků zvyklí. Pokud to mezinárodní situace dovolí, stane se United Islands prvním letošním mezinárodním hudebním open air festivalem mladých kapel, interpretů a interpretek,“ podotkla hudební dramaturgyně Barbora Šubrtová.

Na pražském Metronome festivalu vystoupí Nick Cave i Beck

Kultura

Respect Festival je proslulý množstvím exotických nástrojů, zvuků i jídel. Zahajovací koncert bude patřit Itamaru Borochovovi s jeho kvartetem (Izrael/USA), který je čerstvým nositelem ocenění Letter One Rising Stars Jazz Award. Dále se v doprovodném programu představí králové pouštního blues Tinariwen (Mali) a arménský klavírní génius Tigran Hamasyan se svým triem.

„V rámci open airu vystoupí zpěvačka indického původu Susheela Raman, která se v projektu Ghost Gamelan inspirovala indonéskými melodickými perkusemi. Dále vystoupí mistři okcitánských polyfoniíí Lo Còr de la Plana, maďarsko-izraelští Besh O Drom představí svou vizi balkánské hudby. Zcela revoluční spojení přináší dvojice Justin Adams & Mauro Durante: kytarista Roberta Planta se inspiruje africkými kořeny blues, zatímco Durante rozvíjí rituální rytmus pizzica z jižní Itálie, jehož historie sahá až do antického Řecka. O všestrannost Justina Adamse se opírá i trio Les Triaboliques, ”superskupina alternativy”, sdružení tří světových špiček na strunné nástroje s renomovaným producentem Benem Mandelsonem a enfant terrible punkrockové éry, Lu Edmondsem,“ vyjmenovávají pořadatelé Respectu.

Tuzemskou scénu letos zastoupí Třaskavá směs (František Skála, Petr Nikl, Petr Tichý a Miroslav Černý) a František Skála s dechovým souborem Provodovjané.

Respect tradičně počítá i s programem pro děti, nabídkou jídel z celého světa a prezentací neziskových organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám