Hlavní obsah

V Karlíně jsou v plném proudu zkoušky operety Polská krev

V Hudebním divadle Karlín v Praze je živo i v létě. Pilně se tu připravuje slavná opereta Oskara Nedbala Polská krev, jejíž premiéra je ohlášena na 17. září. "Režisér Antonín Procházka už zkouší na jevišti. Šijí se kostýmy, které chceme novinářům představit 22. srpna," řekl mluvčí karlínského divadla Tomáš Matějovský.

Článek

Na námět Puškinovy povídky Slečna selka napsal Leo Stein libreto, na které Oskar Nedbal zkomponoval hudbu; úspěšnou premiéru měla Polská krev v roce 1913 ve Vídni. Libreto prošlo za tu dobu řadou úprav a přibývaly nové postavy.

Protože však v Karlíně chtějí být co nejvěrnější originální verzi, vrátili se ke kořenům a objednali si od agentury Doblinger ve Vídni jako původního nakladatele originál libreta i klavírního výtahu.    

"Právě z toho jsme pro naše nové nastudování vyšli," řekl dramaturg karlínské scény, autor úpravy a textů písní Adam Novák. K určitým kosmetickým úpravám však přeci jen přistoupil. Klasické operety totiž mívaly tři dějství a hrály se na dvě přestávky, což je dnes nepopulární.

A tak nyní první jednání prodlouží přidáním dalšího prostředí, takže slavné hity Jednadvacet a Bratři, jsem zamilován uslyší diváci ještě před přestávkou.    

Vystupují zde sólisté Národního divadla

V připravované inscenaci dostanou příležitost například sólistka Národního divadla Lenka Šmídová i host české první scény Aleš Briscein. Na scéně se objeví držitelé Thálie Pavla Břínková a Jan Ježek.

Ten ztvární roli sluhy Wlasteka a aby Karlínští jeho přítomnosti využili co nejvíc, rozšířili ji včetně dvou dalších slavných Nedbalových písní z operet Vinobraní a Krásná Saskie. Účinkovat bude i někdejší televizní moderátorka Martina Kociánová.    

"Když jsem šéfoval v Plzni, bral jsem si Antonína Procházku za režiséra často; tohle však bude první opereta, ke které se dostane. Já osobně jsem rád, že se s Polskou krví opět setkám. Má pěknou muziku i nádherně vystavěné libreto," řekl Ježek.    

Režisér Antonín Procházka

Procházka v Karlíně už připravil muzikály Producenti a Limonádový Joe. Na operetě prý vyrůstal - jeho otec byl dirigent, chystal opery a pak právě i operety. "Jako malý chlapeček jsem často trávil v divadle čas a subrety jsem miloval," dodal k tomu Procházka. Dříve byla podle něj velká škála výborných operetních herců.

"Tento žánr se musí hrát naprosto seriózně, hraní musí mít lehkost a těch, co to uměli, stále ubývá," podotkl. Věří však, že karlínské obsazení bude devizou, protože se mezi protagonisty naleznou i ti, kteří v sobě mají "komediální nerv". K této operetě má však zvláštní vztah; před pětačtyřiceti lety v ní totiž hrál v Plzni jako děcko roli pikolíka.    

Ředitel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek věří, že Polská krev se setká s podobným ohlasem jako Čardášová princezna, která tu v září 2007 vznikla ve spolupráci s maďarským tvůrčím týmem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám