Hlavní obsah

V Berlíně začíná ojedinělá výstava výtvarného umění 20. století

Novinky, Peter Kováč, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Berlína v těchto týdnech dorazilo letecky na 200 děl nejvýznamnějších malířů a sochařů 20. století, která vlastní slavné newyorské Muzeum moderního umění (známé pod zkratkou MoMA). Dnes se v berlínské Nové Národní galerii otevírá ojedinělá expozice, považovaná za největší současnou kulturní událost v Evropě: umělecké poklady z New Yorku tu budou k vidění do 19. září.

Foto: Stanislava Dvořáková

Důležitou ukázkou byla bezpečná záchrana tonoucího.

Článek

Organizátoři předpokládají, že výstava přitáhne na 700 tisíc diváků. Náklady grandiózní akce by měly pokrýt vstupenky, prodej suvenýru a katalogů. Za sedmiměsíční zápůjčku mistrovských originálů totiž Němci zaplatili 8,5 miliónu eur čili téměř 300 miliónů korun.

Milionářky založily MoMA

MoMA v New Yorku je pro každého milovníka umění symbolem. Muzeum bylo založeno v roce 1929 a iniciovaly jej manželky a dcery milionářů: Lilie P. Bliss, Mary Quinn-Sullivan a Abby Aldrich- Rockefeller. Vadilo jim, že jejich oblíbení malíři Picasso, Cézanne a Gauguin nejsou v Americe nikde vystaveni.

Od počátku stály v čele nového muzea schopní kurátoři, kteří systematicky budovali kolekci, jenž se časem stala vizuálním deníkem kultury 20. století, od obrazů a soch, až po fotografii a film. MoMA v centru Manhattanu je už delší dobu v rekonstrukci, takže stálá expozice se scvrkla na minimum. Ovšem díky tomu vznikl nápad, přestěhovat nejcennější obrazy a sochy z muzea na několik měsíců do Berlína.

Díle evproská americká

Němci a Američané vybrali hvězdné zastoupení. K vidění tu jsou i tak slavná díla jako je Hvězdná noc Vincenta van Gogha, Areoia Paula Gauguina, Tanec Henriho Matisse, Žena před zrcadlem Pabla Picassa či Sen Celníka Rousseaua. Chybí snad jen Picassovy Avignonské slečny.

Organizátoři přehlídku koncipovali didakticky jako názornou encyklopedii umění 20. století. Vedle evropských kubistů, expresionistů a surrealistů tak nechybí Američané: těmi nejlepšími obrazy jsou zastoupeni Willem de Kooning, Jackson Pollock (jeho obraz Číslo 1 má téměř tři metry), Roy Lichtenstein, Jasper John a Andy Warhol.

Berlín na jaro a léto přichystal v souvislosti s grandiózní zápůjčkou celou americkou kulturní sezónu s níž jsou spojeny i další akce. Patří k nim expozice New Bauhaus Chicago, která mapuje osudy slavné školy, kterou po emigraci z Německa založil v Americe László Moholy-Nagy (Bauhaus-Archiv, 20. dubna - 19. září), retrospektiva klasika videoartu Nam June Paika (Deutsche Guggenheim, 3. dubna - 27. června) a East Side - West Side, přehlídka hlavních děl amerického filmu z kinoarchivu Muzea moderního umění v New Yorku a Filmového muzea v Berlíně (Kino Arsenal, 9. května - 5. června).

Na obrazy a sochy z New Yorku se těší i čeští milovníci umění. René Christen z cestovní kanceláře Umělecký klub k tomu Právu řekl: "Během tří neděl jsme vyprodali přichystané několikadenní zájezdy na výstavu MoMA v Berlíně. A to jsme ji inzerovali pouze pomocí emailů zaslaných stálým zákazníkům."

Praktické informace

Výstava pokladů z Muzea moderního umění v New Yorku je otevřena v Neue Nationalgalerie od 20. února do 19. září, otevírací doba: úterý, středa a neděle 10 - 18 hodin, čtvrtek, pátek a sobota 10 - 22 hodin, katalog stojí na výstavě 29 eur, další informace: www.das-moma-in-berlin.de.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám