Hlavní obsah

Už žádný virtuál. Ceny Anděl proběhnou fyzicky 27. dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S klasickým fyzickým ceremoniálem počítá jedenatřicátý ročník cen České hudební akademie. Proběhne 27. dubna ve Veletržním paláci Národní galerie Praha.

Foto: Zbyněk Surovec

Ceny Anděl

Článek

Ceny Anděl Coca-Cola 2021 pořádá Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI) a přenáší je program ČT1.

„Důležitým rozměrem hudebních cen je i setkávání. Věříme, že na konci dubna nám už okolnosti za dodržení pravidel dovolí uspořádat Anděly tak, jak na ně zástupci hudební branže i diváci u televizních obrazovek byli zvyklí,“ sdělila Lucie Hájková z pořádající agentury Luff Production.

„Večer chystáme jako velkou oslavu hudby, během níž divákům připomeneme, jaké zásadní momenty se v české hudbě v roce 2021 odehrály, a to doslova. Oceníme výjimečné počiny napříč žánry a diváci se mohou těšit na vystoupení v netradičních hudebních i vizuálních pojetích,“ dodala.

Akademie už v této chvíli hlasuje. Ceny udělí v základních i žánrových kategoriích.

Nově se hlasuje tříkolově. „To jsme se rozhodli zavést kvůli stále vzrůstajícímu množství vznikajících nahrávek. Předvýběr vzešlý z prvního kola má zajistit lepší orientaci pro akademiky a také upozornit na více umělců,“ tvrdí předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

Poctu Led Zeppelin natočila Beth Hart. Představí ji v Praze

Kultura

Radu hudebních cen tvoří Vedral, Lucie Hájková, hudební publicista Josef Vlček a ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská.

Prvního kola hlasování se zúčastnilo přes 370 hlasujících.

„Na hlasování dohlíží notář,“ dodala Žikovská. „Orientační seznamy, z nichž akademici vybírali, jsme důkladně konzultovali s vydavateli a samotnými umělci. Zařadili jsme do nich i návrhy od veřejnosti a nezávislých vydavatelů, kteří

mohli až do konce roku 2021 své tituly přihlásit na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám