Hlavní obsah

Umění oslaví narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se koná každoroční mezinárodní akce oslav narozenin umění. Narozeniny umění vymyslel v 60. letech člen hnutí Fluxus Robert Filiou, který řekl, že umění má už milión let. Už tradičně se k oslavám přidá i Český rozhlas.

Foto: Jakub Deml, Právo

Lenka Dusilová je věčný hudební hledač.

Článek

Narozeninám umění bude věnován program Vltavy a internetového Radia Wave od 20 do 22 hodin. Bude přebírat programy z dalších evropských metropolí, jako jsou Helsinky, Brusel, Ženeva a Karlsruhe, ale také přinášet i části vystoupení v experimentální kavárně Nové syntéza v Praze 7.

Tam se představí skupiny All The Lonely Bitches, spojující jazz s elektronikou, vokální  Boca Loca Lab, která uvede skladbu Martin Smolky Šeptá to... Ť a multimediální  O.E.M. spojující zvuk se světlem, jenž se zaměřují na kontrast hluku a ticha. Závěr bude patřit kapele Baromantika s Lenkou Dusilovou.

V Praze 7 budou také otevřeny vybrané galerie. S nápadem slavit narozeniny umění přišel v roce 1963 člen experimentálního uměleckého hnutí Fluxus Robert Filliou, který 17. ledna 1963 prohlásil, že umění se zrodilo přesně před miliónem let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám