Hlavní obsah

Ukradená kytara Johna Lennona se vydražila za více než 60 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Akustická kytara, se kterou John Lennon napsal a nahrál nesmrtelné hity jako Love Me Do nebo I Want To Hold Your Hand, se v sobotu vydražila za 2,4 miliónu dolarů (více než 60 miliónů korun). Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters

Vydražená kytara J-160E Gibson

Článek

Kalifornská aukční síň Julien’s Auctions uvedla, že kytaru 1962 Gibson J-160E vydražil kupec, který si přál zůstat v anonymitě.

Lennon na ni hrál zhruba rok, dokud si ji nevyměnil s Georgem Harrisonem. V prosinci 1963 ji někdo ukradl při vánočním koncertě. Podle majitele aukční síně Darrena Juliena byla po desetiletí majetkem jistého Johna McCawa, který ji koncem šedesátých let koupil, aniž by tušil, komu byla ukradena o několik let dříve. Pravost kytary byla ověřena odborníkem podle sériového čísla, vzoru dřeva a dalších znaků.

„Je to důležitá součást Lennonovy kariéry a historie Beatles,“ řekl Julien. „Věděl jsem, že půjde přes milión dolarů. Že by se vydražila za více než dva, o tom jsem neměl ani tušení.“

Cena, za kterou byla kytara vydražena, vysoko převyšuje částku 965 tisíc dolarů (přes 24 miliónů korun), kterou zaplatil dražitel před dvěma lety v Londýně za elektrickou kytaru Boba Dylana, se kterou v roce 1965 na Newport Folk Festivalu šokoval tradicionalistické folkaře, když přišel se svými rockovými písněmi.

Podle Guinessovy knihy rekordů byla za dosud nejvyšší částku (2,7 miliónu dolarů-skoro 68 miliónů korun) v roce 2005 v Kataru vydražena kytara Fender Stratocaster, podepsaná Keithem Richardsem, Ericem Claptonem a Paulem McCartneym.

Reklama

Výběr článků

Načítám