Hlavní obsah

Tvoje lež tě doběhne, zpívá nejmenovanému králi skupina Zrní

Nový singl kapely Zrní Inaugurace je o moci a zodpovědnosti. Písnička působí podle kapely v současném kontextu ještě aktuálněji, než si sama přála. Nikoho však nejmenují.

Zrní: Inaugurace

 
Článek

„Každá tvoje lež tě doběhne… tisíce věří, že je nezklameš, jsi král. Pětistý den je země pod mrakem, ukaž nám směr a my tě poslechnem,“ zpívá se v Inauguraci.

Píseň inspiroval kladenský bezdomovec. „V minulosti jsme se spolu mnohokrát zastavovali. Často schizofrenně nadával, když šel po ulici sám, a mně pak popisoval pochody svý mrakůplný mysli. Tehdy mi zrovna v hlavě běžela tahle písnička, úplně čerstvě vymyšlená, ještě beze slov, pozdravili jsme se a on mi začal vyprávět o úpadku společnosti a že si my Češi nezasloužíme korunu a bude nám po staletích odebrána. Chvíli jsme si povídali, rozloučili se, já jdu po ulici a mám husí kůži. Vidim výjev, jak do toho samplu poddaných vejde vznešená obřadní atmosféra s textem o korunovaci krále. Detail, jak zářivá koruna usedá na hlavu novýho krále, kterýmu náleží. Cejtim tu velkou důvěru, která je do něj vkládána, ale pokud se jí zpronevěří, bude mu koruna odebraná, jako ve vizi přítele Araba,“ řekl Jan Unger, který napsal text Inaugurace.

Foto: Zuzana Veselá

Zrní, zleva Ondřej Slavík (bicí), Jan Unger (zpěv), Jan Fišer (housle), Jan Juklík (kytara) a Jan Caithaml (baskytara).

Singl připravovali už před nahráváním alba Nebeský klid s producenty Ondřejem Ježkem a Jonatanem Pastirčákem, ale na desce není a dokončen byl až v lednu 2021. Nebeský klid vyšel 6. března 2020. Turné k desce bylo už dvakrát odloženo a nový termín je pořád nejistý.

Reklama

Výběr článků

Načítám