Hlavní obsah

TV tip: Za chvíli si pro vás přijde Fantomas

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za chvíli si pro tebe přijde Fantomas - tak zní klasická hláška z fenomenální francouzské komedie, která baví svět už 42 let. Je to film, který má styl, spád, neuvěřitelné gagy a skvělé herce. Za pozornost ale stojí i George Clooney a Brad Pitt v Dannyho parťácích či hudební pořady v České televizi.

Článek

Nepřetržité salvy smíchu vyvolá v pátek na Nově geniálně přitroublý komisař Juve v podání Louise de Funése, který půjde po největším zločinci všech dob - Fantomasovi.

Fantomas je učebnicí komedie. Všechny postavy jsou zde dotaženy k dokonalosti - novinář Fandor je neohrožený superhrdina (a samozřejmě chodí s blondýnou), komisař je zase superpomatenec a Fantomas je pravzorem všech filmových "badguys" (záporných týpků).

Některé diváky "odrovná" už první zjevení Fantomase, který je se svou úchylnou gumovou hlavou a zlověstně pomalými ladnými pohyby neodolatelnou a mnohavýznamovou ikonou - Freud by o něm určitě napsal odborné pojednání, kdyby žil.

Ostatní se zasmějí třeba odzbrojujícím grimasám a přískokům Louise de Funése nebo jeho hádkám z podřízenými. Fantomas sice nakonec unikne v ponorce, ale žádný strach, příští týden se vrátí!

(Fantomas, Nova, Pá 20.00) 

Dannyho parťáci (2001) režiséra Stevena Soderbergha jsou velmi svižnou a ještě poměrně neokoukanou krimikomedií s hvězdným obsazením - Brad Pitt, George Clooney, Julia Robertsová.

Čerstvě propuštěný lupič Danny v ní plánuje vyloupit tři kasína najednou a získat tak stopadesát miliónů dolarů. Podstatné je, že všechna kasína patří Terrymu Benedictovi, který je nejen nechutně bohatý, ale navíc Dannymu přebral bývalou ženu Tess.

(Dannyho parťáci, Nova, Ne 22.30) 

ČT přinese o víkendu příjemné osvěžení v podobě dvou hudebních pořadů. První z nich potěší příznivce dokonalého popu, druhý zase ostré metalisty. ABBA a Metallica jsou pravé protiklady, ale obě skupiny jsou legendami. 

ABBA proslula v 70. letech naprosto perfektním muzikantským řemeslem, chytlavou disco rytmikou a dvěma sladkými ženskými vokály Fridy a Agnethy. Mnohé jejich hity jsou i po letech nepřekonané, což nevypovídá nic pěkného o úrovni současného popu.

Metallica je zase naprostým základem metalové hudby - neznat alespoň prastaré thrashové Kill ´em all či slavné černé album z devadesátých let je v hudebních kruzích považováno za strašlivé faux pas. Metallica ovlivnila mnoho hudebníků, ale v posledních letech si trochu zkazila reputaci zvláštními deskami, které ztratily styl a tím i staré fanoušky.          

(ABBA: 30 let, Pá, ČT2 22:10 a Metallica, So, ČT2 13.55) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám