Hlavní obsah

Tryskáč Taylor Swiftové ničí životní prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká marketingová firma Yard, která se zabývá podporou udržitelného rozvoje, zveřejnila zprávu o využívání soukromých tryskáčů celebritami. Přesněji řečeno oznámila, kolik oxidu uhličitého jejich letadla letos vypustila do atmosféry.

Foto: ČTK/APInvision

Taylor Swiftová se nařčení ze znečišťování ovzduší brání.

Článek

Vyhrála americká zpěvačka Taylor Swiftová. Podle statistik uskutečnila v době od začátku roku do 29. července 170 letů svým tryskáčem. Kvůli tomu se do atmosféry dostalo 8293,54 tuny oxidu uhličitého. Průměrná doba letu zpěvačky přitom byla osmdesát minut. Její letošní nejkratší let z Missouri do Nashvillu trval pouze šestatřicet minut. Hned za Swiftovou se umístil boxer Floyd Mayweather, jehož stroj vypustil do ovzduší 7 076,8 tuny CO2.

Na dalších místech jsou rapper a producent Jay-Z, baseballový hráč Alex Rodriguez, countryový zpěvák Blake Shelton, režisér Steven Spielberg, modelka a celebrita Kim Kardashianová, herec a rapper Mark Wahlberg, moderátorka Oprah Winfreyová a zpěvák Travis Scott.

Na statistiky již reagoval tiskový štáb Taylor Swiftové. Americkým médiím zaslal prohlášení, v němž stojí, že přiřazení zpěvačky „k většině těchto výletů je nesprávné“, protože její letadlo je pravidelně půjčováno jiným lidem.

Výsledek studie je svým způsobem překvapivý, protože celebritou, která byla v poslední době nejvíce kritizována za přílišné cestování soukromými letadly, byla americká modelka Kylie Jennerová. Přispěla k tomu fotka zveřejněná na Instagramu, na níž pózuje s americkým zpěvákem Travisem Scottem přede dvěma soukromými letadly. „Chceš můj, nebo tvůj?“ doplňuje snímek nápis pod ním.

Zajímavé je, že Jennerová zveřejnila tento příspěvek krátce poté, co web Celebrity Jets odhalil trasu jednoho z jejích letů z Camarillo do Van Nuys v Kalifornii. Odhadl přitom, že trval sedmnáct minut.

Ve výzkumu firmy Yard však Jennerová není ani v první desítce celebrit, jejichž tryskáče zatím vypouštěly v roce 2022 do ovzduší nejvíce CO2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám