Hlavní obsah

Trojan: Na nominaci bych si nevsadil

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Režisér a producent Ondřej Trojan, jehož film Želary byl nominován na Oscara, byl podle svých slov poslední dva dny nervózní. Prozatím ani neví, kde úspěch oslaví. "Já vůbec v tuhle chvíli ještě nevím, co si se sebou počnu," řekl v rozhovoru pro deník Právo. Ačkoli ve skrytu duše doufal, na nominaci by si v sázkové kanceláři nevsadil, uvedl.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Želary mají nominaci na Oscara. Věřil jste si nebo jste byl v klidu a s ničím nepočítal?

Nemyslel jsem, že by to bylo úplně v háji, ale že bych si na to vsadil v sázkové kanceláři, to také ne. Trochu jsem si přece jen sliboval od toho, že jsme před týdnem - tedy na tu úplně nejposlednější chvíli - podepsali smlouvu o distribuci s firmou Sony Pictures Classic, která patří k důležitým americkým distributorům, a když koupí film, ví, proč to dělá. Takže jsem ve skrytu duše přece jen doufal, poslední dva dny jsem byl dost nervózní a ještě pořád mě to docela drží.

S oscarovou nominací už máte zkušenost jako producent filmu Musíme si pomáhat. Jaké vás teď tedy čekají kroky k tomu, aby se z nominace mohl stát Oscar?

O tom všem budu přemýšlet zítra, ale fakt je, že to tentokrát bude už hodně v režii Sony. Samozřejmě s námi budou celou strategii konzultovat, ale nebude to všechno jenom na nás.

Chystáte se co nejdřív odjet do Ameriky?

To záleží na tom, kdy budou chtít začít v kinech a jak si v nich Želary povedou. Ale nejmíň týden před vyhlášením Oscarů tam určitě pojedu.

Jak teď vlastně bude vypadat rozhodování mezi těmi pěti nominovanými?

Nominace vybírá speciální skupina akademiků, o soškách mohou hlasovat všichni členové. To znamená, že teď budou ještě projekce v Los Angeles, New Yorku, Paříži a Londýně, aby film mohlo vidět co nejvíc lidí z šestitisícové akademie.

Tentokrát jste nejen producentem, ale zároveň režisérem nominovaného filmu, což je pro tvůrce, který se za kameru vrátil po řadě let, určitě ohromný pocit. Jak budete slavit?

Ještě nevím. Já vůbec v tuhle chvíli ještě nevím, co si se sebou počnu. Vždyť já ani nechtěl přesně vědět, kdy se to vyhlašuje, říkal jsem, že pokud se to stane, nějak se to ke mně donese. Což se stalo a já jsem z toho ještě celý pryč.

KDO JE - Ondřej Trojan
Narodil se 31. prosince 1959 v Praze. Pochází z herecké rodiny (otec Ladislav, bratr Ivan). Od počátku osmdesátých let pravidelně účinkuje s divadlem Sklep. V roce 1985 začal studovat FAMU v Praze obor Filmová a televizní režie, kde natočil první krátkometrážní snímky. V roce 1990 přerušil studia a natočil svůj režijní debut Pějme píseň dohola. V roce 1991 odpromoval na FAMU a o rok později s Tomášem Hanákem a Jiřím Ferem Burdou založil společnost Total HelpArt T.H.A.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám