Hlavní obsah

Třetí akvanaut světa Pavel Gross: Ke smrti jsme měli při našich experimentech často blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průkopnické nadšení Pavla Grosse, konstruktéra, vynálezce a vizionáře, udělalo z tohoto dodnes aktivního dvaaosmdesátníka s neutuchajícím smyslem pro vše nové i pro humor, třetího akvanauta na světě. Sám strávil tři dny pod hladinou moře v habitatu Xenie vlastní konstrukce.

Foto: archiv Miroslava Náplavy

Pavel Gross se svou ponorkou E2.

Článek

O jeho životní cestě natočil režisér Miroslav Náplava strhující dokument Akvanaut Pavel Gross.

„Jeho strejdou by mohl být všeuměl Jára Cimrman, kmotrem snílek a vizionář Jules Verne a bratrem kapitán Nemo. Jenže vše se událo a Pavel Gross žije mezi námi,“ říká Náplava o muži, jenž má podle svých slov „vodu v hlavě“ už od narození. Natáčel s ním čtyři roky.

Ve vysněném světě

Film je jednoznačně nejpůsobivější v úvodní třetině, která prostřednictvím archivů ukazuje, jak Gross a jeho kamarádi začínali. Působivý nejen zarputilostí v objevování a konstruování, ale také velkou romantikou a přátelstvím.

„Žili jsme ve vysněném světě dobrodružství, nových objevů, i když to v našem případě byly tehdy malé objevy, že třeba někdo sestrojil druhý dýchací stupeň z krabičky od krému na boty. Byli jsme kamarádi na život a na smrt a k té jsme měli při našich experimentech často blízko,“ říká Gross.

Po srpnu 1968 prožil dvacet let ve Švýcarsku, kde s kolegou Jaroslavem Kohoutem stavěl ponorky. Dodnes se potápí, kromě toho maluje, fotografuje, napsal dvě knihy a pracuje na vývoji záchranného dýchacího miniaturního přístroje, jehož čtyři prototypy jsou připraveny k testování a patentování.

O tom všem si ve filmu povídá mimo jiné s Vladimírem Remkem, který se vydal na opačnou stranu, do vesmíru. I jejich setkání patří k poutavým chvílím celovečerního snímku. Premiéru měl v českých kinech již v únoru.

Reklama

Související témata:
Pavel Gross (akvanaut)

Výběr článků

Načítám