Hlavní obsah

Tomáš Dianiška získal dvě Ceny divadelní kritiky

Právo, Radmila Hrdinová

Ceny divadelní kritiky, dříve Ceny Alfréda Radoka, udělované každý rok za nejlepší výkony v osmi kategoriích, se měly předávat v pondělí v Divadle Komedie v Praze. Z důvodů opatření proti šíření koronaviru byl nakonec zrušen i online přenos slavnostního večera a vítězové byli oznámeni na webových a facebookových stránkách časopisu Svět a divadlo.

Foto: Lukáš Horký

Jakub Burýšek jako Zdena Koubková v inscenaci Transky, body, vteřiny.

Článek

Ten je pořadatelem ankety, jejímž prostřednictvím kritici o udělování cen hlasují. „Věříme, že až bude po karanténě, ceny předáme i reálně. Zatím všem přejeme zdraví a výdrž,“ vzkázal nejen oceněným šéfredaktor Karel Král.

Hned dvě ceny za loňský rok dostal od kritiků Tomáš Dianiška. Jednu v kategorii Poprvé uvedené české hry jako autor inscenace Transky, body, vteřiny o atletce Zdeně Koubkové, která našla odvahu ke změně pohlaví. Druhou jako režisér této hry uvedené v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, a to v kategorii Inscenace roku 2019.

Prakticky má zásluhu i na další ceně, a to za Nejlepší mužský herecký výkon. Získal ji Jakub Albrecht, představitel titulní role v Dianiškově další hře (spoluautor Igor Orozovič) Bezruký Frantík, uvedené v pražském Divadle pod Palmovkou.

Uspěla i Erika Stárková

Cenu za Nejlepší ženský herecký výkon přiřkli svými hlasy kritici Erice Stárkové za roli Dívky v muzikálu Davida Bowieho a Endy Walshe Lazarus, který v Divadla Komedie uvedl soubor Městských divadel pražských. Městská divadla pražská se stala i Divadlem roku 2019. O tuto trofej v nominaci usilovalo i Divadlo Petra Bezruče a HaDivadlo Brno.

Posledně jmenovaná brněnská scéna si odnáší cenu za Nejlepší hudbu roku. Složil ji Tomáš Vtípil pro inscenaci Büchnerovy hry Woyzeck v úpravě režiséra Miroslava Bambuška. Cenu za Nejlepší scénografii získal Jakub Kopecký, autor scény k inscenaci Erbenovy Kytice, kterou se souborem Činohry Národního divadla v Praze nastudovalo režijní duo SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský). Kytice se spolu s oceněnou Dianiškovou hrou a Vladařem Anny Klimešové a Petra Erbese v produkci Městských divadel pražských ocitla i v nominaci na Inscenaci roku.

Poslední vyhlašovanou kategorií byl Talent roku. Tím se za loňský rok stal herec Jakub Burýšek, představitel role atletky Zdeny Koubkové v Dianiškově hře Transky, body, vteřiny v ostravském Divadle Petra Bezruče. Ve svém dosud jediném angažmá na této scéně vytvořil čtyřiadvacetiletý Burýšek již řadu pozoruhodných hereckých výkonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám