Hlavní obsah

Točí se film Prachy dělaj člověka - čeští Dannyho parťáci

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na skládce suti v pražském Radotíně stojí bílá felicie, do které někdo před chvílí hodil zapálenou láhev. Dva muži prchají po hrbolaté cestě z místa v černé dodávce, za chvíli se ozve rána a auto pohlcené plameny nadskočí metr do vzduchu.

Článek

Ale klid, jde jen o film, za volantem sedí Ondřej Vetchý a celé to z dálky sleduje štáb režiséra Jiřího Chlumského a natáčí kameraman Tomáš Juríček. Takhle vypadá jedna scéna z nového českého filmu Prachy dělaj člověka, který vzniká podle scénáře Radka Johna pod patronací České produkce.

Příprava trvala téměř hodinu a půl. Experti museli naložit výbušninou vybrakované auto, v němž zůstaly jen sedačky a volant a které filmaři pořídili z bazaru za 30 tisíc. Celá řachanda se točila na dvě kamery a nebylo možné ji opakovat. Alespoň že mrak, který dělal filmařům starosti, nadobro zmizel. Výsledkem celého snažení bude kriminální komedie, která nebude skoupá na efekty ani dramatické situace. "Inspirovaly nás největší krádeže peněz v této zemi. Ani v jednom případě policie zatím nedokázala usvědčit pachatele," říká scenárista.

Rolí tří lupičů se ve filmu zhostili Tomáš Hanák, Michal Suchánek a Ondřej Vetchý. "Jsou to takoví tři čeští koumáci, kteří chtějí přijít k penězům, ale ne zcela se jim to daří," říká filmař Chlumský, jehož známe ze seriálů nebo Stůj, nebo se netrefím.

Tohoto režiséra vidíte na place v kraťasech, s cigaretou v koutku úst, sám připomíná spíše cestovatele a vůdce dalekého pochodu. Ochotně ale prozrazuje peripetie příběhu, v němž hrdinové mají stejná křestní jména jako jejich herečtí představitelé: "Kdysi za socialismu chtěli spolu emigrovat, ale to se podařilo jenom Tomášovi, zatímco Ondřeje chytili a zavřeli na devět let do vězení. Nyní se Tomáš vrací do Čech, protože potřebuje peníze, a tak s oběma starými kamarády zosnuje loupeže," dodává Chlumský.

Hanák vůdce, Vetchý rváč

Hanák hraje vůdce bandy, Vetchý zase spíše toho, kdo slouží ke špinavé práci. Naopak Suchánek představuje volavku. Ačkoliv trio hrdinů nepřipomíná tvrdé české gangstery 90. let, kteří sedí za mřížemi nebo v tropických rájích, filmaři se snažili natočit slavnou poštovní loupež z Prahy 6 z konce října 1997 i ještě známější vykradení pancéřového auta Citybank ze září 2002 podle skutečnosti.

"V prvním případě si lupiči odnesli 28 miliónů otevřeným oknem, celé to netrvalo déle než minutu dvacet osm vteřin. Přepadení vozu Citybank se sto padesáti milióny se událo přímo v Evropské ulici před budovou banky a připomínalo podobné loupeže, které se tehdy děly po celé Evropě," přibližuje Chlumský.

Policii se přitom nikdy nepodařilo vypátrat pachatele, ač scenárista John věří, že čeští investigativní novináři pachatele znají. Pro zajímavost při filmové rekonstrukci poštovní loupeže má na sobě Hanák gumovou masku Zemana, Vetchý zase Klause. Motivem opsaným z černých kronik je situace, kdy Michalova přítelkyně Klára (Renata Visnerová) uplácí soudce, aby ho pustil z vazby.

"Jsou to takoví čeští Dannyho parťáci," charakterizuje trojici Jan Nejedlý. Je to jeho první film v roli producenta, předtím koprodukoval Snowboarďáky a Experty. Zapáleně mluví a má hlavní slovo na place, mladický sestřih a luxusní audi zaparkované hned za cateringem. A hlavně, podařilo se mu sehnat 34,5 miliónu korun na rozpočet filmu. Do projektu také v jeho průběhu vstoupila jako koproducent TV Prima.

Začátek natáčení ale nebyl úplně snadný, rozběh brzdilo špatné počasí, navíc u prvních záběrů na Srí Lance stál filmař a autor námětu Jan Kulhavý, který byl poté nahrazen právě Chlumským. Před Primou měla zase do projektu vstoupit TV Nova. Natáčení teď šlape rekordní rychlostí, celkově je naplánováno 42 natáčecích dnů včetně prací v Tunisku. "To je, jako kdybyste všechno točil dvakrát rychleji," vysvětluje Nejedlý. Dojem zdvojnásobené rychlosti se možná přenese i na diváky. "Důraz klademe na obraz, hudbu a potom dialogy. Chceme, aby to bylo atraktivní pro diváka, svižné a obrazově výjimečné. Navíc se natáčí v reálných dekoracích," slibuje dobrý výsledek producent.

"Už jsme točili na letišti Ruzyně, ale také zadržení hrdinů na odpočívadle na dálnici, kde se v uniformách policejního komanda objevili skuteční členové policejní jednotky. Vedle toho jsme měli k dispozici vrtulníky, bude to podívaná," je přesvědčen Nejedlý. To však nemění nic na tom, že na českém filmu se jinak musí trochu improvizovat. Jí se i vestoje mezi sutinami, asistentka režie všechny oslovuje do vysílačky slovem "kamarádi".

Den ze dne se mohou měnit lokace i počasí, jednotlivé scény musí být sladěny s dalším programem hlavních protagonistů. Na premiéře 28. září uvidíme, jak to celé dopadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám