Hlavní obsah

Tipy Zdeňka Zelenky

Právo, míš, aš, avr

Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album skupiny Houpací koně a kniha Muse a kniha o kameramanovi Josefu Hanušovi.

Foto: Lenka Žáčková

Ukázkový trénink dětí II.

Článek

Tipy Zdeňka Zelenky

Čtu: Jsem nadšen knihou Pavla Jirase Barrandov I Vzestup k výšinám, která je reprezentativním dokumentem toho, na jak vysoké úrovni byl Barrandov, když tam ještě byl český film. Koupil jsem ji třikrát jako dárek k vánocům, což je sice nápor na peněženku, ale stojí za to.

Viděl jsem: Německý film Good bye, Lenin!, který mě potěšil mimo jiné jako doklad toho, že základem všeho je dobrý scénář, bez toho může režisér těžko něco kloudného udělat.

Poslouchám: Nic speciálního, jenom v autě poslouchám rádio, konkrétně Radiožurnál.

Internet: Pravidelně otevírám stránky www.ceskamedia.cz, kde se dozvím prakticky všechno podstatné, co se děje v kultuře a co o tom píší v novinách.

Houpací koně: Písně z bistra

Houpací koně jsou nejznámějšími představiteli ústeckolabské scény. Album Písně z bistra ukazuje proč: jejich projev je nejvyzrálejší. Kytarovému rocku skupiny nechybí nejen působivá atmosféra lehce oděná smutkem, ale ani patřičné nasazení. Hranice stylu sice soubor neposouvá ani nepřekračuje, ale v jeho rámci patří do špičky. Skladby jsou vyrovnané a sevřené a Imlaufovy texty plné překvapivých přirovnání.  

Guerilla Records 54:22

Bez démonů minulosti

Śesko-německé vztahy v osudových okamžicích společné historie zní podtitulek obsáhlého sborníku historických prací, vzpomínek, příběhů i esejů. Mezi autory jsou Robert Kvaček, Václav Kural, Zdeněk Mahler, Eva a Hans Hahnovi, Karel Richter, Arnošt Lustig, František Cinger nebo Arnošt Tabášek.  (avr)

Rodiče, 344 strany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám