Hlavní obsah

Tipy Vladivojny La Chii

Novinky, Jaroslav Špulák, Jaroslav Rudiš, Eva Zajíčková, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka skupiny Banana Vladivojna La Chia uvádí, co ji v poslední době v kultuře nejvíce zaujalo. Redakčním tipem je výběr skupiny De La Soul, výstava Daniela Hanzlíka a Jiřího Sobotky v brněnském Domě umění a román Evy Michorové Všechno v pořádku, slečno Karpíšková.

Foto: Falcon

Herci Martin Myšička, Ivan Trojan, Aleš Najbrt, David Švehlík.

Článek

Tipy zpěvačky Vladivojny La Chii

Čtu: Dočetla jsem knihu o reflexní terapii, tedy masáži nohou.

Poslouchám: Nejvíc teď sjíždím Davida Bowieho a jeho alba Outside, Earthling a Hours... Objevila jsem pro sebe také amerického jazzmana Herbie Hancocka.

Viděla jsem: Nemám televizi a do kina nechodím, protože na to nemám čas. Zaujal mě koncert skupiny -123 min. a skupiny Buty v pořadu Ladí neladí. Koukám také na svou ségru.

De La Soul: The Best Of

Newyorská hip-hopová trojice vznikla v druhé půli 80. let. Do hip-hopu vnesla nadhled, lehkost a hravost - na ráznou beatovou linku nalepila prvky funku, soulu, popu i jazzu, v textech se nezapomněla tu a tam usmát. Uspěla hned s debutem 3 Feet High and Rising (1989), postupně ale její sláva uvadala. Na výběrovém albu se ohlíží za minulostí a na druhém disku ke vzpomínkám přidává i několik bonusů.

Warner Music 70:51, 47:54

Daniel Hanzlík a Jiří Sobotka

Ve dvou prostorách brněnského Domu umění, galerii Jaroslava Krále a Procházkově síni, se představují dva čeští umělci, mladý malíř Daniel Hanzlík a sochař Jiří Sobotka. Hanzlík se orientuje na geometrickou abstrakci, zajímají ho hlavně jednoduché přírodní struktury a fyzikální zákonitosti. Sobotka, který patří ke střední generaci sochařů, vytrvale aktualizuje pop art a prověřuje jeho nové možnosti. Zajímají ho především všední předměty, s jejichž tvarem pracuje. V poslední době dochází k výsledkům po složitém procesu: nejprve je vyfotografuje, se snímky pak v počítači manipuluje a podle nich nakonec vyrobí trojrozměrné objekty.

Brno, Dům umění, do 10. srpna

Eva Michorová: Všechno v pořádku, slečno Karpíšková

Humoru není nikdy dost a Eva Michorová dokazuje, že stále žije i v české literatuře. Její Karolina Karpíšková je třiatřicetiletá žena, která prožívá snad všechna trápení příslušící pohlaví a věku, přesto chce vidět příjemné, slunné ráno. Bolí jí břicho každý den, kdy se chystá do práce, manžel, válečný zpravodaj, ji opouští na delší čas, než by chtěla, sama hledá oporu tam, kde ji cítí, jenomže to asi není trvalé řešení. Zkušená autorka napsala román o dnešní mladé ženě, který nepřehlíží nic z toho, co ji trápí. Přitom je napsaný čtivě a vtipně.

Eroika, 272 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám