Hlavní obsah

Tipy Pavla Šporcla

Právo, VLA, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houslista Pavel Šporcl uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou výběr nahrávek Metropolitan Jazz bandu, s nímž zpívala i Eva Olmerová, a sbírka básní Jaroslavy Pechové.

Foto: Petr Mráček

Radim Schwab na svém koncertě v divadle Semafor

Článek

Tipy Pavla Šporcla

Čtu: Dostal se mi do rukou úžasný a vtipný román Nicka Hornbyho Jak být dobrý. V současné době čtu velmi zajímavý životopis Mozart - člověk a génius od známého autora biografií Davida Weisse. Také jsem si s velkým potěšením přečetl svou novou smlouvu na pojištění rukou a nápis "zlatá deska" na slaté desce za moje poslední CD.

Poslouchám: Na cestě do Šatova, kde jsem trávil Silvestra a celý večer hrál s cimbálovou muzikou, jsme s přáteli poslouchali skupinu Tři sestry. Bylo to pro mě naprosté zjevení. Hodně také poslouchám novou desku Jarka Nohavici. A byl jsem na koncertě České filharmonie v Rudolfinu, kde zazněla mimo jiné krásná Symfonie č. 2 C dur Roberta Schumanna.

Viděl jsem: V kině mě nejvíc zaujaly citlivé Želary, velmi povedený byl také Kill Bill, i když tam na můj vkus bylo trochu moc useknutých rukou. V Jihočeském divadle jsem pak zhlédl Past na myši, kde hrál tatínek jednu z rolí, a v Národním divadle komedii Sluha dvou pánů.

Internet: Používám velmi často. Připojuji se přes mobilní modem.

Oblíbená internetová stránka: Samozřejmě ta moje www.sporcl.cz. Pravidelně také navštěvuji idnes.

Jaroslava Pechová: Na konci nekonečna

"Po naší touze zbyly na hladině jen kruhy/ Láska už padla ke dnu. Kdo ji vyloví?/ Zůstanem radši sami, či přijde někdo druhý?/ Bude tichý jak pěna, či spustí proslovy?" ptá se ve své čtvrté knize veršů básnířka a nakladatelka Jaroslava Pechová. Společně s malířkou Inkou Delevovou nabízí malý šperk pro chvíle osamění. 

Laguna, 92 stran, 109 Kč

Laguna, 92 stran, 109 Kč

Metropolitan Jazz Band: 30 let

Výběr nejlepších skladeb z třicetileté existence pražské dixielandové kapely Metropolitan Jazz Band by neměl chybět v diskotéce žádného jazzového fanouška.

Výběr nejlepších skladeb z třicetileté existence pražské dixielandové kapely Metropolitan Jazz Band by neměl chybět v diskotéce žádného jazzového fanouška.Kapela vedená trumpetistou Josefem Krajníkem dosáhla od roku 1972 úspěchů doma i v zahraničí a vybrat 21 skladeb z dosavadních sedmi alb muselo být nesnadným úkolem. Co skladba, to žánrová perla - jen přehlídka zpěvaček od první Jarmily Moravcové přes Evu Olmerovou, Angličanku Beryl Brydenovou a současnou Jitku Vrbovou dokazuje úroveň kapely, která od dixielandového mainstreamu prošla pozoruhodným vývojem až k téměř bopovém projevu s vynikajícími sólisty typu Jana Jiruchy a Karla Severy.  (VLA)

Multisonic, 75:20

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám