Hlavní obsah

Tipy na víkend

Novinky, Jaroslav Špulák, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Lenka Dusilová uvádí, co ji nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčními tipy jsou kniha Mluví k vám Ferdinant Peroutka přinášející jeho rozhlasové úvahy ze Svobodné Evropy a album skupiny Turin Brakes.

Foto: Milan Turek

Hrad Frýdštejn - patnáctimetrová věž s výhledem na Maloskalsko

Článek

Tipy zpěvačky Lenky Dusilové

Čtu: Moc toho není, teď momentálně především noviny. V posledních čtrnácti dnech jsem jezdila po republice s Čechomorem a u všech benzínek jsem si kupovala nějaký tisk. Jinak mám strašně ráda životopisy malířů.

Poslouchám: Třeba Lisu Germano, což je taková nezávislá americká písničkářka. Mám ráda desky Sigur Rós, Penery strýčka Homeboye a další kapely. Je toho dost.

Viděla jsem: V podstatě nic. Je problém s časem a navíc doma nemám televizi, takže nemohu koukat po nocích na filmy.

Surfuji: Občas, počítač spíš využívám k vyřizování pošty a kancelářských věcí. Zjišťuji ale, že se bez internetu neobejdu. Potřebuji ho zhruba každý druhý den.

Mluví k vám Ferdinand Peroutka. Díl první

"Pane Peroutko, toto je nyní vaše rozhlasová stanice - víme, že je v dobrých rukou!" pronesl 1.května 1951 americký senátor D. C. Jackson u příležitosti zahájení vysílání Rádia Svobodná Evropa do Československa k Ferdinandu Peroutkovi. Snad největší novinářská osobnost první republiky, symbol objektivního zpravodajství a brilantních komentářů, šéfredaktor Přítomnosti a přítel T. G. Masaryka se právě ujímal vedení zmíněného rádia.

Po mnoho let od té doby neděli co neděli zaznívaly na Svobodné Evropě jeho patnáctiminutové rozhlasové úvahy většinou na politická, ale i historická, filozofická či kulturní témata. Rozsáhlá kniha Mluví k vám Ferdinand Peroutka - první díl shrnuje komentáře z let 1951 až 1959 - je jakousi kronikou domácího i světového dění těch týdnů a dává nově možnost obdivovat autorův rozhled, myšlenkovou břitkost i strhující jazyk.

Argo, 580 stran

Turin Brakes: Ether Songs

Základ britské formace Turin Brakes tvoří akustické kytary, kolem kterých jsou nabaleny další nástroje tak, aby skupina nebyla odkázána zvukově na jedinou formu, ale mohla vymýšlet nové a nové hudební polohy. Z nich vytéká jasný melodický tvar bez ohledu na to, že fragmenty písní končí třeba až u jazzrockových pasáží. Jde o složitěji uchopitelný ostrovní pop, velmi chytrý, aranžérsky pozoruhodně vystavěný a vnitřně svěží.

EMI, 58:38

EMI, 58:38

EMI, 58:38

EMI, 58:38

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám