Hlavní obsah

Tipy Martina Nejedlého

Právo, kč, jaš, cg

Historik a medievalista Martin Nejedlý uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakční tipy jsou album punkové skupiny Šanov 1 Stejný krysy jako kdysi a Čítanka židovsko - křesťanského dialogu

Foto: archiv Klince
Článek

Tipy Martina Nejedlého

Četl jsem: Historik Josef Žemlička vydal knihu Zpověď Kukaty aneb chmurný příběh z doby, kdy v Čechách vládli Přemyslovci. Je to drama o profesionálním zabijákovi napsané na základě detailní znalosti středověku.

Viděl jsem: Z výstav mne v paláci Kinských zaujala vzorně připravená expozice Národní galerie věnovaná uměleckému odkazu rodiny Mánesů. V Národním divadle jsem ocenil Rusalku s výbornými kostýmy a scénografií.

Poslouchám: K mým oblíbeným rozhlasovým stanicím patří Vltava s pestrou nabídkou klasické hudby. Z CD mám nyní v oblibě Aidu od Verdiho, protože se právě chystám na cestu do Egypta.

Internet: Surfuji jen proto, abych si našel praktické informace.

Šanov 1: Stejný krysy jako kdysi

Teplická punková legenda Šanov 1 nahrála album, v němž se životního ani hudebního vyznání nezříká, ale přidává k němu více aranžérské svobody, zručnosti a také texty o nové době. Je v nich skepse, to ostatně napovídá název desky. Vzhledem ke všem těm změnám je Šanov 1 skupina, která má na scéně opodstatnění i pořádnou dávku originality.

Black Point, 40:41

Čítanka židovsko - křesťanského dialogu

V roce 1965 katolická církev vzala oficiálně zpět obvinění z bohovraždy, tedy názor, že za smrt Ježíše nesou odpovědnost Židé. Odmítnutí názoru, který už v dobách dávných vyvolával po celém světě pronásledování Židů, bylo jedním z podnětů vzniku Čítanky židovsko - křesťanského dialogu. Jak čte bibli rabín a jak katolický kněz? Filozofové se vyjadřují i k otázce, proč Bůh nezasáhl v době holocaustu, kdy nacistické "konečné řešení židovské otázky" v mnoha věřících vzbudilo přesvědčení, že Bůh není. Zájemci o politologické úvahy se dozví mnohé i o uznání státu Izrael Vatikánem, což nebylo jen tak obyčejné státní rozhodnutí.

Vyšehrad, 296 stran uspořádala Helen P. Fryová.

Reklama

Výběr článků

Načítám