Hlavní obsah

Tipy Lumíra Tučka

Právo, Novinky, zaj, aš, PP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt, dramatik, herec Lumír Tuček uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou koncert skupiny Kačkala, studie o americké tvorba Vladimira Nabokova a album Františka Nedvěda.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

Tipy Lumíra Tučka

Čtu: Hodně se mi líbila knížka, kterou dostala manželka od syna, jmenuje se Podivný případ se psem a jeho hlavním hrdinou je autista. Je výborně napsaná a zajímavě odhaluje vnitřní život takhle postiženého člověka.

Viděl jsem: Mistry od Marka Najbrta. To je asi nejlepší film, který jsem v poslední době viděl.

Poslouchám: Teď jsem poněkud rozpolcený, protože se začal mi strašně líbit Frank Sinatra a Ella Fitzgeraldová, ale zároveň už se mi léta líbí reggae, které poslouchám pořád, a do toho si občas s dětmi o víkendu pustíme nějakou klasiku.

Internet: Pravidelně čtu idnes.

Kačkala / Cow

Mezinárodní skupina Kačkala, která vystupuje a cappela a vedle vlastní tvorby uvádí i cover verze známých hitů, především z oblasti country, ale také od Einstürzende Neubaten, je na miniturné s německou country skupinou Cow. V pátek vystupuje v Kostelci nad Černými lesy, v sobotu v pražské hospodě U vystřelenýho voka a v neděli v táborském Café baru Sedm. Ve skupině zpívá bubenice hardcoreového dua Sabot a členky alternativního souboru Toychestra. 

Michal Sýkora: Vladimir Nabokov - "Americká" témata

Přestože Vladimir Nabokov je autorem téměř dvaceti románů, svět si ho nejspíš jednou provždy bude pamatovat jako tvůrce kdysi skandální Lolity. V letošním roce, kdy si připomínáme sto pět let od jeho narození, přichází literární teoretik Michal Sýkora s novou nabokovskou monografií. Volně v ní navazuje na svou předešlou práci Vladimir Nabokov - Od Mášeňky k Daru, v níž se podrobně věnoval spisovatelově tvorbě let dvacátých a třicátých.

Studie Vladimir Nabokov - "Americká" témata rozkrývá některé výrazné a často se opakující náměty z pozdějšího období tvůrcova života, kdy pobýval v USA a ve Švýcarsku. Politika, vlastní autorská osoba, ale především metafyzika, paralelní svět, znaky a symboly jako spojení s ním. Sýkorův text je možné číst nejen jako přemítání nad uvedenými tématy, ale i jako čítanku Nabokovovy tvorby.

Host, 232 stran

František Nedvěd: Když ohně zaplanou

František Nedvěd se na desce obrátil ke svým kořenům, nahrál na ní trampské písně tak, jak se hrávaly na potlaších v Posázaví, občas tedy malinko odlišně od originálu. Nechybí klasika z třicátých let, Mottlovy Hvězdičky plály, Fořtovy písně Sosna a Když ohně zaplanou nebo Echtnerovo Jen ty, má Sázavo. Doplňují je písně, jejichž autoři už upadli zapomnění, jako Přijel Danny nebo Lovec bobrů. Kape z nich sentiment, jaký ocení jen vyznavači trampingu, jimž nevadí ani naivita s níž popisují trapperů a kovbojů.

Brothers Records 51:10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám