Hlavní obsah

Tipy Jaroslava Uhlíře

Právo, jaš, kč, ÍNA

Hudebník Jaroslav Uhlíř uvádí, co jej zaujalo v poslední době v kultuře. Redakčními tipy jsou výstava děl Josefa Čapka, výběr hitů skupiny Primal Scream a básnická sbírka Gertrudy Goepfertové Zimní klavír.

Článek

Tipy Jaroslava Uhlíře

Čtu: Knihu Čekání na Barbary. Spisovatel John Maxwell Coetzee za ní dostal prestižní Bookerovu cenu.

Poslouchám: Výhradně vážnou hudbu, i když přesně nevím proč.

Viděl jsem: S dcerou Eliškou třetího Terminátora. Moc jsem si ho neužil, bylo to stejné, jako když jsem s ní byl na Pokémonech. Já tomu nerozuměl, děti asi ano.

Internet: Nemám a bojím se ho. Mám strach, že bych se do něho zahleděl, nebo by ho napadl nějaký virus.

Josef Čapek: Nejskromnější umění

Název výstavy byl převzat z titulu Čapkovy knížky esejů, v nichž se s obdivem obrací k tzv. nízkým či pokleslým sférám tvorby. Expozice se zaměřuje na malířova díla z let 1914 - 1924, která reagují na tvorbu neškolených autorů, na primitivní kultury, dětský výtvarný projev a tvorbu duševně nemocných. Čapkův inspirativní zájem o tuto uměleckou tvorbu souvisel s jeho hledáním autenticity výtvarného projevu. Reprízu výstavy uvede Moravská galerie v Brně v příštím roce od 26.3.

Obecní dům, Praha, 3. 12. 2003  -  29. 2. 2004

Gertruda Goepfertová: Zimní klavír

Gertruda Goepfertová (nar. 1924), spisovatelka a výtvarnice, která od roku 1949 žije v zahraničí, v současné době v Německu, byla do nedávné doby známá jenom okruhu čtenářů exilových periodik a knižní produkce exilových nakladatelství.

V posledních dvou letech se vrací do povědomí i domácích čtenářů, nejnověji knížkou poezie Zimní klavír: základem jsou sbírky Hejno stehlíků a Ohňostroj marnosti vydané v exilu, doplněk tvoří dosud nepublikované texty z poslední doby. V básnické tvorbě neopouští krajinu svého dětství, vesnice, louky, stromy, nebe a kamenitá pole Vysočiny, její mateřština jí jen zřídkakdy dovolí promluvit o životě v exilu. Autorka se drží toho, co v ní uvízlo nejhlouběji: úporně a někdy teskně se navrací do rodné krajiny, k sobě samé, ke křehkému a nesamozřejmému zdroji vnitřní jistoty. 

Atlantis, 216 stran

Primal Scream: Dirty Hits

Britská skupina Primal Scream žne úspěchy svého autorského a interpretačního snažení plných dvacet let. Na album největších hitů je lze s jistotou všechny objevit a současně při tom pochopit, jak se vyvíjel pohled skupiny na prolínání britpopu s moderní taneční scénou. Tři skladby jsou nové, z letošního roku.

Sony Music/Bonton, 74:38

Reklama

Výběr článků

Načítám