Hlavní obsah

Tipy Arnošta Lustiga

Novinky, František Cinger, Jaroslav Špulák,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Arnošt Lustig uvádí, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album Alkaline Tria a kniha bonmotů o lidské hlouposti, které sebral Vráťa Ebr.

Foto: Jana Matějíková

Tomáš s maminkou

Článek

Tipy spisovatele Arnošta Lustiga

Čtu: Michal Mareš: Ze vzpomínek anarchisty, reportéra a válečného zločince. Úžasná kritika plná odvahy, pokory a neúplatnosti člověka, který zleva psal hned po válce o korupci, podlosti a nemorálnosti, které vítězí a mají tváře, jména a máslo na hlavě. Zaštiťovali se stranou, která měla navrch, jako předtím poklonkovali nacistům.

Poslouchám: Láďu Štaidla a Franka Sinatru, to nejlepší, co jim napsali básníci a čemu dali hlas a duši.

Viděl jsem: Výstavu Mánesů v Praze. Je skvělá. Takové požehnání. Pak Brožíka. Zajímavé, ale už ne tolik. Nudu v Brně - film nevinných, úsměvných, erotických maniaků. Slibné.

Surfuji: Internet je pro mne totéž, co první parní lokomotiva pro mého děda Ferdinanda.

Alkaline Trio: Good Mourning

Opravdu svěží je zvuk amerického punkrockového Alkaline Tria na čerstvé desce Good Mourning. Jako by oproti předcházejícímu počinu z roku 2001 nabralo mnohem nápadnější melodický potenciál a odlehčilo se tématicky v "upovídaných" textech. Krátká stopáž zaručila, že se kapela nestačila ideologicky opakovat, přímočarost dala jistotu, že v jejím hraní lze sotva hledat kalkul. Není divu, že si za oceánem téhle trojice v klubech docela hledí.

Universal Music, 39:10

Vráťa Ebr: Nejen bonmoty a citáty o blbosti

"Na světě je mnoho hrozných havárií, ale nejstrašnější je srážka s blbcem," praví lidová moudrost, kterou připomíná známý knihkupec ve své nové knížce napůl recesní, napůl osvětové. Připomíná v ní mimo jiné anekdotu o člověku, který v opilosti žvaní blbosti. "To nevadí, to přejde, ale vy jste blbej a to zůstane." Ale nejtrefnější k tématu možná je myšlenka Josefa Čapka: "Neúspěšná pitomost je tomuto světu náramně komická, ale zato pitomost, která se setkala s úspěchem, mu velice imponuje."

Euromedia Group - Knižní klub, 151 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám