Hlavní obsah

Tipy Andreje Hryce

Právo, jaš, HD, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Andrej Hryc uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Miloše Hubáčka Boj o Středomoří a koncert skupin Abuse a Nierika v pražském Paláci Akropolis.

Foto: Kateřina Buschová

Vizualizace Mauglího stezky v bohumínském Hobbyparku v těsné blízkosti aquacentra a adventure golfu. Stavět se začne už v květnu.

Článek

Tipy Andreje Hryce

Čtu: Knihu jsem nečetl už asi rok, protože mám strašně moc práce.

Poslouchám: Mám rád všechno kromě dechovky, nejvíce jazz a operu. V autě poslouchám vážnou hudbu, z těch lehčích žánrů miluji italského zpěváka Paola Conteho.

Viděl jsem: V Curychu jsem si před čtrnácti dny na DVD koupil Nicholsonův film O Schmidtovi. V Praze běžel asi dva dny, je to nízkorozpočtová záležitost. Nicholson tam hraje penzionovaného úředníka a strašně mě pobavil. Moje dcera řekla, že ten film je o mně.

Internet: Je to absolutní součást mého každodenního života. Jsem generálním ředitelem Rádia Twist a bez internetu se už dnes nedá řídit. Kdo není zručný v práci s počítači, je podle mě analfabet. Bohužel mezi ně patří většina špičkových politiků.

Euroconnections: Abuse (SK), Nierika (CZ)

První letošní díl koncertního cyklu Euroconnections v pražském Paláci Akropolis bude patřit mladým nadějím. Po delší odmlce se na českém pódiu znovu objeví zřejmě nejperspektivnější slovenský elektronický projekt Abuse, jehož atmosférické zvukomalby tentokrát doplní baskytarista, bubeník, hráč na gramofony a také speciální projekce v podání uznávaného VJe Zdena.

Své debutové album Hydoponicum poté pokřtí kopřivnická skupina Nierika, která návštěvníkům nabídne kytarové písničky kořeněné prvky elektroniky a výtečným hlasem zpěvačky Moniky Lohrerové. Jedním z hostů večera bude Jan P. Muchow.

Palác Akropolis, Praha, 16.1., 19:30

Miloš Hubáček: Boj o Středomoří

Zkušený autor knih o námořních bitvách se tentokrát věnoval konfliktu ve Středomoří. Desátého června 1940 vstoupila Itálie do války a hned druhý den ráno zaútočila na Maltu, britskou korunní kolonii, od níž už v polovině roku 1939 převzala egyptská Alexandrie místo hlavní základny Středomořského loďstva. Británie tak po porážce Francie sváděla se státy Osy boje nejen o Maltu a Egypt, o Suez, o životně důležité cesty vedoucí k ropným nalezištím, ale i na Dálný východ, do Indie a Austrálie.

V podání Miloše Hubáčka má prvních devět měsíců konfliktu ve Středomoří podobu strategických přesunů i střetů, ale i tvář lidských osudů. Autor už chystá druhý díl věnovaný střetnutí u Matapanu, kde se srazily síly Británie a Itálie. 

Paseka, 312 stran textu a 48 stran obrazových příloh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám