Hlavní obsah

The Young Gods o Amazonii

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/PRAHA

Speciální podobu bude mít pondělní vystoupení legendární švýcarské elektronické skupiny The Young Gods v pražské Akropoli. Po jejím boku se objeví antropolog Jeremy Narby. "Je to speciální projekt, který se liší od běžných koncertů," prozradil Novinkám zpěvák Franz Treichler.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.3.2017 Strategie města Ostravy pro sport na období 2017 - 2025. Městský stadion - Běžecký pohár.

Článek

"Narby hovoří o svých zkušenostech z amazonského pralesa, kde pobýval dva roky. Pak my pět deset minut hrajeme - než se zase vrátí, aby pokračoval," uvedl Treichler a dodal: "Je to velmi intimní, naše hudba je ambientní. Není jako dříve, kdy připomínala erupce vulkánu, i když se v ní objevují i hlučné zvuky, takže nejde o žádnou new age. Prostě je to hudba pro mozek. Vychází hodně z našeho posledního CD Music For The Artificial Clouds, které je ambientní, ale objevují se v ní i terénní nahrávky zvuků z pralesa, zejména hmyzu, které dále elektronicky upravujeme, ale také šamanských zpěvů."

Spolupráce s Narbym Treichlera hodně ovlivnila: "Doprovázel jsem ho do pralesa a poznal velmi odlišný způsob života, který tam vedou původní obyvatelé, aby přežili. A souhlasím s Narbym, že se od těchto lidí můžeme hodně naučit, že se můžeme poučit ze znalostí jejich předků. Narby totiž ukazuje nejen způsob, jakým dělají rozhodnutí, týkající se celé komunity, a jak léčí nemocné. Uvádí také, jak využívají halucinogenních rostlin a jak získávají znalosti přímo z vizí. Vytváří přitom paralelu s posledními objevy molekulární biologie a dědičnosti, což je fascinující teorie."

Treichler považuje společné vystoupení za vzájemné obohacení: "Než nás Narby požádal, abychom ho jednou doprovázeli, tak přednášel jen na univerzitách k vědcům a studentům, kteří měli zájem o antropologii. Na naše společná vystoupení chodí jak fanoušci The Young Gods, kteří se něco dozvědí o obyvatelích Amazonie, tak zájemci o antropologii, kteří se možná poprvé setkají elektronickou hudbou."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám