Hlavní obsah

The Subways: Zpíváme o tom, jak se stáváme lepšími

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu Trutnov Open Air ve čtvrtek vystoupí jedna z nejočekávanějších kapel - britské trio The Subways, které před časem vydalo album All Or Nothing. Zpěvák Billy Lunn doufá, že první koncert před českým publikem bude plný řevu smíchu a legrace.

Foto: Archiv, Právo

The Subways, zleva Josh Morgan (bicí), Charlotte Cooper (baskytara, zpěv) a Billy Lunn (zpěv, kytara).

Článek

Vaši novou desku All Or Nothing produkoval Butch Vig, jenž se mimo jiné podílel i na nejslavnějším albu Nirvany Nevermind. Proč jste ho ke spolupráci pozvali?

Butche Viga jsme si vybrali především kvůli jeho osobnosti a také proto, že je to legendární postava. Na novém materiálu jsme po vydání Young For Eternity pracovali dva roky a poté jsme měli pocit, že on bude ten pravý, kdo zachytí zvuk písní, které jsme napsali. Když jsme ho poprvé potkali, byl opravdu příjemný, přirozeně okouzlující, a ještě k tomu měl neuvěřitelně dobré nápady pro naše písně. Cítili jsme to jako skvělou volbu.

Říkal vám ve volných chvílích o tom, jaké bylo spolupracovat s Nirvanou?

Jasně. Nemluvil jen o Nirvaně. Často nám vyprávěl o tom, jak pracoval s Billym Corganem a The Smashing Pumpkins na Siamese Dream. Jednou jsme testovali, které mikrofony vyhovují našim hlasům, a on řekl, že mému hlasu sedí stejný mikrofon, který používal Kurt Cobain při nahrávání Nevermind. To bylo pro mě něco neuvěřitelného! Vyprávěl nám i o Garbage a Sonic Youth, takže nám vlastně trochu pověděl o každé kapele, se kterou pracoval.

Cítíte se být s těmito kapelami nějakým způsobem spříznění?

Ano, na tomhle albu máme trochu více heavy zvuk a jsme hodně poctěni tím, že jsme mohli nahrávat s jejich producentem. Je to opravdu skvělý a inspirující muž, hodný své pověsti.

V čem je podle vás hudba na vaší aktuální desce All Or Nothing výjimečná?

Řekl bych, že to, co těmi písněmi říkáme, je docela jedinečné. Jsou pro nás velmi intimní. Jsou o hledání sama sebe, o tom, co se v našem životě děje. Mimo to jsme tříčlenná kapela a takových v rocku momentálně moc není.

Jsou osobní texty jednotícím prvkem alba?

Zásadní téma je individualita. Jedinečnost, soběstačnost a odstup od ostatních. Texty jsou o nalézání vlastní osobnosti a dobrodružství, učení se novým věcem. O tom, jak se stáváme lepšími lidmi. To je ta nit, která se vine albem.

Jaké je tedy poselství The Subways?

Je důležité mít vůli vyrazit do světa a dozvídat se o všem, co nás potká. Starat se o věci, které jsou pro nás důležité. Každá vteřina je možností vše zvrátit. Vytvořit něco pozitivního ze špatné situace. To je nejlepší možný způsob, jak žít. Chci lidi inspirovat, aby tak doopravdy žili.

Jaký bude čtvrteční koncert na trutnovském festivalu?

Velmi hlasitý a energický. Plný řevu, smíchu a legrace. Nemůžeme se dočkat, protože je to naše první vystoupení v České republice. Snad si užijeme jedny z nejlepších dnů ve svém životě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám