Hlavní obsah

Těšíme se na setkávání se čtenáři i novými autory, zní ze Světa knihy

Na ploše více než tří tisíc metrů čtverečních začal ve čtvrtek na pražském Výstavišti v pěti halách a přilehlých stáncích Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Až do neděle se na něm představí 415 vystavovatelů ze čtyřiceti zemí a regionů. Nakladatelé a spisovatelé tvrdí, že se nejvíce těší na setkávání se čtenáři.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Hned první den byl o veletrh Svět knihy zájem i mezi mladými lidmi

Článek

Již kolem poledne začali přicházet milovníci literatury, aby se seznámili s novými tituly, koupili si je za nižší, veletržní cenu, aby navštívili besedy s autory, osobnostmi i přednášky a získali do svých knih autogramy spisovatelů.

O posílení postavení mládeže vyprávěl irský spisovatel John Boyne, kterému v roce 2006 vyšla jeho nejslavnější knížka Chlapec v pruhovaném pyžamu. O dva roky později byla zfilmována. Cestovatel Igor Brezovar vyprávěl o své cestě na motorce po šesti kontinentech, Lukáš Pavlásek a Lukáš Finrich představili pohádku Výprava do Cvokáčova a besedovalo se i o knize Aleny Machoninové Hella, která nedávno získala hlavní Magnesii Literu.

„Nakladatelé na veletrhu knihy především prodávají, což je pro ně ekonomicky přínosné,“ řekla Novinkám Jana Chalupová, mluvčí Světa knihy. „Mají dva prodejní vrcholy v roce, Svět knihy a předvánoční trh. Důležité pro ně ale je i setkávání se čtenáři, k čemuž jinak moc příležitostí nemají. Potkávají se s nimi, mluví o knižní produkci a dělají si obrázek o tom, o co mají čtenáři zájem. Vytvářejí si tak i představu, jakým směrem při své práci jít.“

Foto: Milan Malíček, Novinky

Josef Maršál a Iveta Toušlová besedovali na stánku České televize

K velkým premiérám Světa knihy patří hned tři publikace z nakladatelství Bourdon. Vůbec poprvé se prodává kniha Britney Spearsové Žena ve mně. V nabídce je též kontroverzní kniha Nevratné poškození s podtitulem Jak naše dcery propadají transgenderové mánii či Sibiřský kšeft, román Joshe Havena inspirovaný příběhem podnikatele Petra Kellnera.

Sylvie Pilipová, ředitelka nakladatelství Bourdon, Novinkám řekla: „Důležité je setkat se se čtenáři a sdílet s nimi radost z knih. Je to skvělá šance, jak se s nimi sblížit a jak je přesvědčit o tom, že jsme seriózní nakladatelství.“

Nové knihy: Vostrá, Kovaříková nebo Dvořáček

Knihy

Na veletrhu vystavují i vydavatelé audioknih. Byť se shodují na tom, že v jejich oboru začíná být problémem malá dostupnost přehrávačů cédéček, na nichž svou produkci posílají na trh, i oni uznávají, že má pro ně akce přínos.

„Kolem našeho stánku projde mnoho lidí, což nám dělá reklamu. Není také neobvyklé, že stánky obcházejí autoři a nabízejí nakladatelům svá dosud nevydaná díla. A někdy se s nimi dohodnou. V našem případě se stalo už několikrát, že jsme vydali titul neznámého autora a u čtenářů měl dobrý ohlas. Příkladem je Jitka Neradová, která je profesorkou na gymnáziu a píše knihy o době válečné a poválečné. Vydali jsme už dvě její audioknihy,“ řekl Novinkám Jiří Buřič, šéf vydavatelství Tebenas.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Spisovatel Bohuslav Vaněk-Úvalský přišel na Svět knihy jako návštěvník.

Mezi čtvrtečními návštěvníky byl i spisovatel Bohuslav Vaněk-Úvalský. Těší ho, že na jednom místě potká řadu kamarádů a kolegů.

„Ač autoři chodí do knihkupectví a sledují tvorbu svých konkurentů, na Světě knihy narazí na hromadu knížek, které v knihkupectvích nenajdou a k nimž se jinak nedostanou. Já osobně beru knihy jako komunikaci, a ta je na veletrhu úžasná.“

Svět knihy potrvá do neděle. Objeví se na něm mimo jiné ruská autorka a lidskoprávní aktivistka Ljudmila Ulická, Francouz Alexis Nolent alias Matz, Lars Kepler neboli autorská dvojice Alexandra a Alexander Ahndorilovi, Bernhard Schlink, Peter Stamm nebo Tanya Stewnerová.

RECENZE: Zasloužilá matka, přemnožený druh?

Knihy

RECENZE: Z thrilleru Číslo 20 kane krev

Knihy

Výběr článků

Načítám