Hlavní obsah

Televizní Lakomec ve stylu milé pohádky

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že inscenovat divadelní díla klasická je i dnes věc záslužná, protože mají stále co říct i k současnosti. Je nasnadě, že se klasické dílo francouzské dramatiky, Molierův Lakomec, ve světě, kde se kdekdo honí (už jenom) za penězi, do stoupy mezi odloženou veteš jen tak nedostane.

Článek

Tuhle známou molierovskou komedii se v poslední době rozhodl inscenovat pro Českou televizi i zkušený televizní matador Zdeněk Zelenka. Výsledek jeho snažení mohou diváci zhlédnout zítra ve 20 hodin na ČT 1.

Před jeho inscenačním sborem, do něhož si vybral zkušené i mladé herce, stál velmi náročný úkol - zhustit promyšlenou komedii o pěti dějstvích a mnoha postavách do hodiny čtyřicet nedělního "prime time" na ČT 1. Více nežli inscenovat musel proto škrtat a zjednodušovat. Nutno podotknout, že z původní groteskní i hořké komedie "charakterů" udělal trpkou pohádku. Zelenkova verze pojednává o Harpagonovi, lakotném otci, jehož hodné dětičky Kleant a Eliška nakonec se zadostiučiněním za trest opustí, protože jim mizera stál v cestě štěstí a lásky. Starý škudlil a "vrtikoleno" končí opuštěn v prázdném domě se svými penězi, o něž se celou dobu tak strachoval a jež stále přesouval z jednoho úkrytu do druhého. Z příběhu se víceméně vytratila složitost a nejednoznačnost konfliktu, v němž mládí musí čelit tyranovi a přitom přichází o nevinnost...

Nu což, i Krále Leara lze inscenovat jako Sůl nad zlato, záleží jen na očekávání a nárocích publika. Harpagonův syn Kleant (Jan Dolanský) představuje v inscenaci dychtivého, nerozvážného milence, z něhož máme bžundu, zatímco v originále se má postupně odhalit i jako hazardní hráč a prchlivý synek, který na závěr sám otce vydírá (!) ukradenou truhlou. A Valér (Filip Blažek), zde dobromyslný správce z rodu Hloupých Honzů, který se vetřel do Harpagonovy domácnosti kvůli jeho dceři, je v předloze více oportunní a vypočítavý člověk, než si inscenátor myslí.

Špatně dopadla děvčata, Eliška (Andrea Elsnerová) i Mariana (Michaela Maurerová). Připomínají příliš naivní, prostořeké princezny. Největší zásah však utrpěla role staré vypočítavé dohazovačky Frosiny (Jiřina Bohdalová), která zčista jasna začne (nezištně) konat dobré skutky a hrát hodnou babičku.

Mnohem šťastnější volbu měl Zelenka u hlavní postavy, Preiss zahrál Harpagona o poznání zajímavěji, s elegantní komikou. Stvořil mazaného, ale omezeného pleticháře, který si uchovává šarm a kterého je nám nakonec líto. Ze hry tak naštěstí zůstalo to základní: jak může člověk žít pro peníze a ovládat své blízké, jako by šlo o majetek, zatímco se sám stává sluhou, vězněm svého lakomství.

Lakomec, Česká televize 2002, ČT 1 27. dubna ve 20 hodin, režie a scénář (podle Moli`erovy hry Lakomec): Zdeněk Zelenka, kamera: Vladimír Opletal, architekt: Petr Zeman, hrají: Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, Filip Blažek, Andrea Elsnerová, Jan Dolanský, Michaela Maurerová, Miroslav Vladyka, Oldřich Vlach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám