Hlavní obsah

Televize Prima začala točit vlastní seriál

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké tajemství je odhaleno. Romantický seriál televize Prima s názvem Rodinná pouta se začne vysílat 23. března. Kromě moderátorů této televize Dany Morávkové a Tomáše Krejčíře se v něm objeví populární čeští herci, jako jsou Jan Kačer a Milena Steinmasslová.

Foto: Jan Kolář
Článek

O svém prvním hraném seriálu Prima mlčela vzorně jako skaut. Chystala ho déle než půl roku - a po celou dobu se o něm šířily jen zvěsti.

Jedna z těch poťouchlejších tvrdila, že nejmenší domácí televize bude točit třeba ve vlastních kancelářích, jen aby si seriál mohla dovolit. Nebude. V holešovických ateliérech obsadila plochu o několika stovkách metrů čtverečních a přestěhovala tam celý tvůrčí tým včetně scenáristů. Ve čtvrtek dopoledne tu natočila první klapku, dialog Tomáše Krejčíře s jeho seriálovou sestrou.

Romantika s humorem

Prima doufá, že její - na domácí poměry mimořádně rozsáhlý - opus zláká většinu diváků od vnoučat po dědečky, a tak budou Rodinná pouta nahlížet do kuchyní i ložnic hned tří seriálových rodin.

Seriál by měl být romanticky laděný, a tak veškeré dějové peripetie potáhne dvojice milenců: Eva Pokorná (Klára Jandová), která se už několik let marně pokouší o studium na medicíně, a Adam Rubeš (Tomáš Krejčíř), který se právě vrací ze studií v zahraničí. A protože tvůrčí tým vyznává heslo, že srdce nehledí na rozdíly, žije ona ve skromných poměrech jen s matkou, a navíc přijde na malém městě o práci, zatímco on pochází z bohaté, úspěšné a početné rodiny a právě nastupuje do rodinné firmy.

Osudová láska ve 104 dílech bude prý připomínat telenovelu, ale jen rozsahem. "Bude v něm víc prostoru pro hereckou akci a postavy mají bohatší charaktery. Seriál nebude zase až tolik romantický," zdůrazňuje režisér Mojmír Kučera, který točí svůj první velký projekt. Zkušenosti v televizi získal například v magazínu Letadlo. Dodává, že dialogy jsou sice napsané svižně i vtipně, ale Rodinná pouta nebudou ani tradičním konverzačním seriálem.

Děj se odehrává v několika různých prostředích, uvnitř i venku, půjde o lásku, intriky, velké životní zvraty i drobné události. Nejzápornější postavu, ambiciózní Adamovu sestru, která touží vést rodinnou firmu, si zahraje Dana Morávková: "Je to další do sbírky mých potvor, ale mě to nevadí, mám je ráda," těší se herečka, kterou proslavily panovačné princezny.

V Holešovicích jako v Americe

Scénář píší sestry-dvojčata Kateřina a Jitka Bártlů a dohlíží na něj hned celý tým: jeden píše synopse, další brousí dialogy. Všichni od minulého týdne sídlí v Holešovicích, aby si byli co nejblíž a mohli se rychle domlouvat. "Takhle se píší seriály v Americe," dodává Kučera.

Prima natočila zatím jen první klapku, ale už si je jista, že v domácích poměrech vyrábí unikát.

Rodinná pouta se totiž objeví na obrazovce mnohem dřív než padne klapka poslední. "Něco takového tu ještě nikdo nedělal. Ten nápad vysílat a přitom ještě dopisovat scénář nás nadchl. V průběhu vysílání můžeme příběh ovlivňovat," říká šéfproducent a šéf výroby Kamil Spáčil.

Režiséra nezvyklý způsob realizace potěšil. "Nebojím se toho, i když vím, že dvaatřicet postav, více než sto dílů a každý o délce 44 minut, to je opravdu ohromné sousto. Natáčet budeme vždy osm dílů najednou, a to už je poměrně snadno přehlédnutelný dramatický útvar," vysvětluje.

Svůj první televizní počin odmítá k čemukoli připodobnit, ale ochotně prozrazuje své oblíbené seriály: Městečko Twin Peaks režiséra Davida Lynche a podobně tajemné a bizarní Království režiséra Larse von Triera. Oba kultovní kousky však mohou být stěží inspirací pro rodinný příběhový seriál, který si u společnosti PROTV objednala Prima. A tak se režisér jen záhadně usmívá: "Počkejte si!" V následujících týdnech bude utajování evidentně pokračovat.

Jak to dopadne? To neví ani herci

Herečka Klára Jandová se nedokončeného scénáře nejdřív trochu lekla, i když teď má radost z nové velké role a těší se, jaké překvapení jí seriál přinese. "Je to zvláštní, když nevíte, jak to přesně bude. Ale přesvědčily mě scenáristky a těch prvních osm dílů, podle kterých budeme teď točit. Vím o své postavě docela dost -  jaká je, jak se bude měnit, i hlavní události, které ji potkají, ale rozhodně ne všechny a také žádné podrobnosti. Nevím, jak to skončí, jen doufám, že moje postava nezmizí," tvrdí Jandová. V seriálu se objevila už jako dítě v seriálu Co teď a co potom? a na televizní obrazovce nejnověji ve štědrovečerní pohádce O svatební krajce.

Jejího seriálového milence Tomáše Krejčíře však nehotový scénář nijak nevylekal: "Proč by měl? Synopse jsou přece už všechny napsané a o své postavě vím dost. A k čemu by mi byly detailní dialogy z osmdesátého dílu, když ještě neumím pořádně ani ty z prvních osmi? To mám větší starosti s tím, že je Adam takový klaďas. Je toho míň k hraní," vysvětluje. Kvůli hlavní roli musel na celý příští rok omezit další aktivity, nechává si moderování na Primě a divadlo. "Jinak bych to nezvládl. Mám děti, vím, co jsou rodinná pouta," naráží na titul seriálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám