Hlavní obsah

Svět Mezi dvěma Kimy zblízka

Tuzemskou audioknižní nabídku obohatil další zajímavý a svým způsobem i unikátní titul.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Jmenuje se Mezi dvěma Kimy a jeho autorka, česká koreanistka Nina Špitálníková, v něm přináší vzpomínky, postřehy a zkušenosti, které získala na svých studiích v Korejské lidově demokratické republice. Tématu se věnovala už ve své předcházející knize Svědectví o životě v KLDR z roku 2021.

V podání Barbory Goldmanové se na tři a půl hodiny zaposloucháme do osmi kapitol inspirovaných dvěma studijními pobyty Špitálníkové na Kim Il-sóngově univerzitě v Pchjongjangu. První se odehrál za vlády Kim Čong-ila, druhý za vlády jeho nejmladšího syna Kim Čong-una.

Nahrávka původně vznikla v roce 2022 v režii Radima Nejedlého jako seriálová Radiočetba Českého rozhlasu Plus. Sluší se dodat, že je velmi působivě prokládána stylovou korejskou hudbou.

Korejský režim pečlivě dbá na to, aby před cizinci zamaskoval svou zbídačenou a nelidskou tvář. Přesto se Špitálníkové podařilo dostat i tam, kam jako cizinka neměla právo nahlédnout. Nevyhnula se tak ani konfliktům se všudypřítomnou a všemocnou tajnou policií.

Vyprávění ovšem nemá podobu obviňujícího varovně zdviženého ukazováku. Autorka nabízí hlubší vhled do souvislostí a také myšlení a cítění obyvatel KLDR. O to více je působivé a burcující.

Nina Špitálníková: Severní Korea mě naučila nesoudit

Styl

Koreanistka Nina Špitálníková žila v KLDR: Země, kde obědvat je zbytečné

SALON

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Mezi dvěma Kimy - Nina Špitálníková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám