Hlavní obsah

Švankmajerovi Šílení na DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový autorský snímek Jana Švankmajera Šílení, na kterém výtvarně spolupracoval se svou zesnulou ženou Evou, vychází od 17. května na DVD médiu. Přestože ve světě zaznamenává surrealisticky laděný horor úspěch, v tuzemských kinech se příliš nehraje. Snímek získal Českého lva za nejlepší výtvarný počin roku 2005.

Článek

Švankmajer ve filmu čerpal ze dvou povídek Edgara Allana Poea (Zaživa pohřben a Šílený psychiatr) a inspirovat se nechal i postavou Markýzem de Sade. Příběh vypráví o zakřiknutém Berlotovi (Pavel Liška), který na cestě z pohřbu své matky narazí na Markýze (Jan Tříska), u nějž na zámku několik dní přenocuje. Když je Jean Berlot ve stresu, trpí nočními záchvaty zuřivosti, při nichž většinou zdemoluje celý pokoj. Zdá se mu, že jej chtějí dva zřízenci svázat do svěrací kazajky. Nakonec se sen stane skutečností...

Ani Markýz není žádný "normální" svatoušek. Vyznává libertinskou filozofii, na svém zámku nutí ženy k sexuálním hrátkám a drsně káže proti "pánbíčkářskému" pokrytectví. Důležitá je pro něj svoboda slasti, sexu a revolty. Celý příběh je prokládán Švankmajerovou animací masa, svíjejícího se kolem lepek, kostí i očních bulv, "brodících" se bahnem.

DVD dvouhodinového alegorického hororu odehrávající se ve Francii začátku 19. století má v nabídce standardní menu - film o filmu, thriler, plakát, fotogalerie a filmografie tvůrců. Nechybí ani české titulky pro neslyšící. Ve snímku se objeví i v roli psychiatra Jaroslav Dušek a Aňa Geislerová jako "lehká" děva.

Ve Švankmajerové filmografii jsou proslulé tři krátké snímky Možnosti dialogu, Zamilované maso a Jídlo. V roce natočil celovečerní hraný film na motivy pohádky K. J. Erbena Otesánek.

Recenzi snímku čtěte [zde].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám