Hlavní obsah

Sutnar. Teige, Mucha a další. Rozsáhlý projekt Identita vzdá hold českému grafickému designu

Státní symboly, poštovní známky, bankovky, loga institucí, ale i knihy, dopravní značky, orientační systém v metru, obaly výrobků či filmové plakáty – to vše je součástí formování české národní identity. Jak tyto ikonické návrhy vznikaly a kdo za nimi stojí? Na to odpoví rozsáhlý kulturní projekt Identita – příběh českého grafického designu.

Identita – příběh českého grafického designuVideo: 4press

 
Článek

Grafický design každého člověka celoživotně provází, málokdo ale ví, jaké příběhy za ním stojí. Samotní grafičtí designéři tento obor vnímají především jako službu veřejnosti, která slovy Zdeňka Zieglera „může někdy souviset s uměním“.

Schválně, koho z nich znáte? A že těch jmen je řada, některá jsou i velmi slavná. Ladislav Sutnar, Karel Teige, Alfons Mucha, Jan Solpera, Rostislav Vaněk, Clara Istlerová, Petr Babák, Robert V. Novák, Tomáš Brousil, Marek Pistora, František Štorm, Zuzana Lednická – to je jen zlomek výčtu osobností, které se podílely či podílejí na vytváření obrazu našeho národa nebo formují veřejný prostor a jeho proměnu od 20. století po současnost.

Foto: Jiří Rathouský

Orientační systém v pražském metru.

„Identita – příběh českého grafického designu je oslavou české kreativity. Jde o projekt se širokým audiovizuálním záběrem ve formě televizního cyklu, monografie, výstavy a dokumentárního filmu, který bude mít trvalou hodnotu a laická i odborná veřejnost se k němu bude moci opakovaně vracet,“ říkají autoři Identity Filip Blažek a Linda Kudrnovská a producent Michal Gregorini z grafického studia Mowshe. Cílem tvůrců je kromě představení více než stoleté historie oboru i poukázat na jeho vliv na společnost.

Právě vznikající sedmidílný televizní cyklus se objeví na obrazovkách veřejnoprávní televize v roce 2024, scenáristou je Petr Hauzírek, kreativní producentkou za ČT Martina Šantavá.

Smyslem výstavy, která odstartuje příští rok na jaře v regionech a v plné míře vyvrcholí na podzim příštího roku v Museu Kampa, zase bude objasnit, jak jednotlivá díla vznikala a jak pozitivně či negativně ovlivnila nebo ovlivňují naše životy. V rámci projektu vyjde i výpravná monografie.

Reklama

Související témata:
Projekt Identita

Výběr článků

Načítám