Hlavní obsah

Street art a graffiti se z EXPO v Šanghaji přesunuly do DOXu

– Praha
Novinky, kaz

Výstava českého street artu a graffiti Metropolis se z EXPO v čínské Šanghaji vrací zpět do Česka. S díly předních představitelů této scény se mohou návštěvníci seznámit v pražské galerii DOX. Masker, Pasta, Tron, Skarf, Cryptic 257 a Point zde vystavují monumentální instalace od 15. října do 31. prosince.

Článek

Po úspěchu v českém pavilonu na výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji se výstava Metropolis vrací zpět do České republiky. V mírně upravené variaci budou moci čeští diváci posoudit úroveň, kvalitu a vývoj těchto šesti umělců, jejichž jména jsou ve veřejném povědomí již dobrých 15 let.

Street art a graffiti je pro společnost na celém světě poměrně dobře čitelný, jasný a zřetelný umělecký projev i bez hlubší znalosti výtvarného umění. Díky tomu získává snadno své fanoušky i bez znalostí jazyka, politické situace či jiných souvislostí, hlavně pro svou vizuální útočivost a výstižnost, umocněnou místy, kde se nečekaně vyskytuje, nebo která neobvykle a často i vtipně dotváří. Umělci se při vytváření jednotného konceptu zaměřili na zobrazení města existujícího v jejich představách.

Výstava street artu a graffiti si pohrává s měřítky, realitou a sněním. Do výstavního prostoru je umístěna malá městská koláž, do které návštěvníci vstoupí pod mostní konstrukcí rovnou do vestibulu pražského metra s typickými mramorovými stěnami, informačními cedulemi a novým českým vynálezem graffomatem - automatem, který bude místo nápojů servírovat spreje a roušky (Cryptic 257).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám