Hlavní obsah

Soudní spor o Kafku se blíží do finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael

Soud v Izraeli získal dopisy, které mají dokázat, že písemnosti z odkazu Franze Kafky, nyní v držení dcer sekretářky Kafkova někdejšího přítele Maxe Broda, byly darovány. V Izraeli se o ně s údajnými majitelkami soudí stát a také Národní knihovna.

Foto: fotoarchív, Právo

Dědictví po Franzi Kafkovi je předmětem sporu v Izraeli.

Článek

Sestry, jimž je dnes přes 80 let, v neděli 10. ledna soudu předložily dva Brodovy dopisy z let 1947 a 1952 jejich matce Esther Hoffeové, Brodově přítelkyní. Brod v nich uvádí, že rukopisy a písemnosti předává jako dar a také je podrobně vyjmenovává.

Jsou mezi nimi deníky, fotografie, dopisy, rukopisné Kafkovy poznámky a dále rukopisy některých jeho povídek, mezi nimi Venkovského lékaře, Svatebních příprav na venkově a Dopisu otci. Ty mají podle odhadu hodnotu několika set tisíc dolarů.

Hoffeová je v roce 1970 předala dcerám a Izrael chce zabránit prodeji písemností. Soud dal stranám možnost dohody do konce týdne. Pak mají být sejfy s dokumenty otevřeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám