Hlavní obsah

Sopranistka Eva Urbanová: Letos musím na moře zapomenout

Právo, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Na sobotním galakoncertu Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově vystoupila první dáma české opery sopranistka Eva Urbanová za doprovodu Pražských rozhlasových symfoniků řízených Ondrejem Lenárdem.

Foto: Archiv Gymnázia Jakuba Škody v Přerově
Článek

Jak trávíte léto?

Měla jsem dva a půl dne volna před vystoupením, ale na moře musím zapomenout. Hned odtud zamířím do Vídně, kde zkouším Smetanova Dalibora. Je součástí letního festivalu Klangboden, který pořádá divadlo Theater an der Wien. Dirigentem je Plácido Domingo a během léta uvádějí dvě opery -moderní Operu Goyu a našeho Dalibora. Od 27. července zkoušíme už Dalibora, budu v něm zpívat celkem čtyřikrát. Premiéra se plánuje na 7. srpna.

Je to známé divadlo?

Možná víc, než byste si myslel. Beethoven tu měl světovou premiéru své opery Fidelius. V posledních letech se tam sice převážně hrají muzikály, ale podle ředitele divadla se to má brzy změnit. V sezóně se hrál muzikál Elizabeth, ale prázdniny, jak už jsem řekla, patří opeře. A od roku 2007 už by tady zase měl znít jen a jen opera.

A co vaši domácí příznivci?

Kruml tleskal Šporclovi a Urbanové

Famózně začall Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově svůj 13.ročník. Za přítomnosti prezidenta republiky, premiéra a dalších významných osobností  se v pátečním zahajovacím koncertu představila Pražská komorní filharmonie, řízená dirigentem Tomášem Hanusem, se sólistou Pavlem Šporclem. Provedli Čajkovského houslový koncert D dur, který mladý virtuóz mimochodem nahrál i na své poslední CD. Následovala nejhranější symfonie na světě, 9. e-moll, op.96 "Z Nového světa."

Stejně triumfálně jako zahajovací koncert vyzněl i sobotní galakoncert, kdy po téměř půlhodině přídavků aplaudovalo auditorium v Zámecké zahradě ve stoje Evě Urbanové, slovenské pěvkyni Lubici Vargicové, sólistovi Velkého divadla v Moskvě Olegu Kulkovi, dirigentu Ondreji Lenárdovi a Symfonickému orchestru Českého Rozhlasu.

Superlativy se nešetřilo na obou stranách. Oleg Kulko koncert komentoval slovy: "Snažím se samozřejmě vždy podat ten nejlepší výkon, ať zpívám v La Scale, Metropolitní, nebo pod širým nebem v Českém Krumlově. Jsem tu však poprvé a mohu říci jediné. Překrásné prostředí, skvělý orchestr a dirigent, báječné publikum, nádherný festival."

Zahajovací triptych zakončilo působivé nedělní varhanní matiné Michala Novenka v klášterním kostele ve Vyšším Brodě.

(VLA)

Samozřejmě jsem na ně nezapomněla. Hned z Vídně zamířím do Prahy, kde zkouším v Národním divadle Cileova Andreu Leceuvreur. Taky se rozjedu na turné s písňovým recitálem z děl Janáčka, Dvořáka a Martinů. Začínám už 17. srpna v Jaroměřicích. Pak mě ještě 25. srpna čeká festival Emy Destinové v Českých Budějovicích. V polovině září se vydám do New Yorku, kde budu v Metropolitní opeře zpívat Santuzzu v Mascagniho Sedláku kavalírovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám