Hlavní obsah

Sobota: Slávek byl manažer

Právo, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Když to řeknu krátce, na Slávka Šimka budu vzpomínat jako na svého učitele a na nesmírně schopného a organizačně zdatného manažera, který na rozdíl ode mě dokázal naši společnou práci prosadit do televize a na desky," řekl v pondělí Právu herec Luděk Sobota krátce poté, co se dozvěděl o Šimkově skonu.

Foto: Petr Mráček

Porta 2014, Řevnice

Článek

Sobota s ním spolupracoval patnáct let od roku 1972. "Po celou tu dobu jsme se vídali prakticky denně. Spolu jsme psali i hráli a on to organizoval a uplatňoval do médií. Vždycky mě učil, že je to skoro důležitější než vlastní tvorba, což jsem právě nikdy moc neuměl. A za to jsem mu moc vděčný a kdyby to šlo, tak bych mu za to poděkoval," dodal Luděk Sobota.

Napsali spolu řadu her do Semaforu, televizní pořady i knížku Jak vyrobit bumerang. Sobota spíš vymýšlel fórky, Šimek je pak balil do uceleného tvaru s pointami.

Naposledy spolu podle Sobotových slov telefonicky mluvili asi před půl rokem a domlouvali se na tom, že by některé své scénky vrátili na jeviště a vyrazili s nimi na turné po republice. "Naznačil mi, že až později, protože běhá po doktorech, ale nic nevyloučil. O tom, že je to tak vážné, jsem v tu chvíli neměl ani tušení," řekl Sobota.

Sobota se podle svých slov po léta snažil přiblížit Šimkově zdravému životnímu stylu: "Hráli jsme spolu tenis a další sporty. Je paradoxní, že tento člověk, který vždycky tak lpěl na zdravém způsobu života, nepil, nekouřil, nakonec podlehne takové zákeřné nemoci, která si nevybírá. To mi vyrazilo dech."

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel bavič Miloslav Šimek

Herec a moderátor Miloslav Šimek v pondělí podle informací ČTK ve svých nedožitých 64 letech podlehl leukémii. V šedesátých letech minulého století...

Miloslav Šimek: učitel, který zběhl k divadlu

Herec, moderátor a spisovatel Miloslav Šimek byl téměř čtyři desítky let stálicí české humoristické scény. V 60. letech hrál v Semaforu s Jiřím Grossmannem,...

Výběr článků

Načítám