Hlavní obsah

Slipknot do Prahy přivezou metal, masky i příchuť nového alba

Slipknot je americká kapela, kterou na světové hudební scéně z mnoha důvodů nepřehlédnete. Nabízí pořádně tvrdou metalovou hudbu, její kvality jsou tak vysoké, že se formace stala jednou z nejzásadnějších ve svém žánru, koncertuje a vystupuje ve svérázných maskách a má zajímavý příběh. Nadto na září letošního roku oznámila vydání nového alba. Ve čtvrtek 28. července zahraje v pražské O2 areně.

Foto: Warner Music/Jonathan Weiner

Slipknot vystupují v maskách.

Článek

Členové Slipknot prezentují svůj mix alternativního, klasického a numetalu s až nevybíravou razancí, takže jejich alba jsou dynamická, dravá a koncerty k tomu všemu ještě po čertech hlasité. Muzikanti nosí kostýmy v podobě pracovních kombinéz a doplňují je bizarními maskami. Ty čas od času změní, to podle toho, jak se vyvíjejí hudebně i osobnostně.

Nápad mít masky dostali už v roce 1995 před svým prvním koncertem. Shawn Crahan byl pak první, který s maskou vystoupil. Ostatní členové tomu nebyli nakloněni, ale postupně začali při koncertech nosit masky i oni. Zpočátku si je vytvářeli sami, nyní na to mají tým.

Jestliže je kapela při koncertech a vlastně i ve volném čase velice divoká, o jejích fanoušcích to platí také. Traduje se, že za ní například přišla fanynka, která si nechala podepsal skutečné zvířecí srdce. Jiní fanoušci si na své tělo nechávají vytetovat nejenom název a logo skupiny, ale i masky jednotlivých členů.

„V Chicagu je chlapík, kterému říkáme Ten potetovaný. Netuším, jestli víme, jak se opravdu jmenuje, ale na zádech má vytetovanou celou kapelu. Je to obrovský chlap, to tetování mu začíná na krku a táhne se až k zadku. Nechal se inspirovat naším turné k albu Iowa, tehdy jsme nosili šílené masky. A on je má vytetované na svých zádech všechny. A teď vždy když masky změníme, nechá si je vytetovat na jiném místě svého těla,“ říká zpěvák Corey Taylor.

Divokost v srdci jednotlivých členů je i znamení jejich života. Slipknot během své kariéry přišli už o dva muže své sestavy. V roce 2010 zemřel baskytarista Paul Gray, který se předávkoval morfinem a léky na bolest. Bubeník Joey Jordison byl nalezen ve svém bytě mrtvý v červenci loňského roku. Podle médií se otrávil alkoholem, k čemuž „přispěly“ i jeho další zdravotní problémy.

Své první album nazvané prostě Slipknot vydali v roce 1999 a podtrhli jím tehdejší sílu i popularitu numetalové vlny, která hudební scéně vládla. Své kvality potvrdili na druhém albu Iowa z roku 2001. Dosud vydali šest studiových alb, přičemž sedmé vyšlou do světa poslední letošní zářijový den.

Ponese název The End, So Far a kapela o něm řekla: „Nová hudba, nové umění a nové začátky. Připravte se na konec.“ Obsahovat bude dvanáct skladeb včetně staršího singlu The Chapeltown Rag, jenž následoval po zatím poslední studiovce We Are Not Your Kind z roku 2019. Aktuální singl se jmenuje The Dying Song (Time to Sing).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám