Hlavní obsah

Skvělá brazilská zpěvačka Céu i malijský rokenrol v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2016 čeká Prahu spousta world music. Přijede brazilská zpěvačka Céu, africký Bamba Wassoulou Groove, balkánská dechovka i ragtime-funková skupina Wicked Knee.

Foto: Rachot

Zpěvačka Céu

Článek

Vynikající brazilská zpěvačka Céu vydává převážně zamyšlenější akustické nahrávky, které ale snesou i označení taneční. Jsou nenápadně a vkusně dozdobeny elektronikou, zůstávají ale průzračné a vyniká v nich její hlas, který používá s jazzovou sofistikovaností. Inspiruje ji bossa nova, reggae ze staré školy i afro-beat.

Céu vydala tři studiová alba a živák z koncertu v domovském Sao Paulu. V Praze má 7. dubna v Paláci Akropolis pokřtít svou albovou novinku.

Zpěvačka získala 4 nominace na Grammy a v roce 2010 ji slavný jazzman Herbie Hancock přizval na své album The Imagine Project věnované Johnu Lennonovi.

Rokenrol z Mali

Bamba Wassoulou Groove přivážejí malijský rokenrol. Po zpěvačkách Oumou Sangare a Na Hava Doumbia se tak v Praze 5. dubna představí další skupina z regionu Wassoulou.

Foto: Rachot

Bamba Wassolou Groove

Bamba Wassoulou Groove je zčásti tributem navazující na odkaz Super Djata Band, ale díky potenciálu zúčastněných hráčů tento odkaz dále rozvíjí. Super Djata Band slavil mezinárodní úspěchy už v 80. letech, dávno před tím, než se world music stala trendem.

”Jejich hudba je tvrdší než soukous z Konga a ohnivější než mbalax ze Senegalu,” napsal tehdy americký kritik Robert Christgau.

Známá balkánská dechovka Fanfare Cocarlia vystoupí 7. března za přispění kanadského kytaristy Adriana Rasa.

Wicked Knee

Další kapela Wicked Knee bývá označována za „ragtime funk“, neboli střet newyorského downtownu s neworleanskými dechy. Vystoupí u nás 15. března.

„Světem protřelý bubeník Billy Martin, který je posledních dvacet let páteří tria Medeski Martin & Wood a v minulosti prošel řadou projektů na pomezí jazzu, soulu a rocku. Hrál se Stingem i Arethou Franklin a souběžně Medeski Martin & Wood pracuje s dalším, muzikantsky stejně výjimečným projektem, žánrově na opačném konci spektra. Žádná elektřina, klávesy či kytary, ale dechy jak vystřižené z jazzového večírku v New Orleansu. Média označují Wicked Knee za „freaky avant brass band”, Martin tvrdí že to je „protijed” vůči MM,“ uvedli pořadatelé.

Členem Wicked Knee je také trumpetista Steven Bernstein, čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Downbeat, kapelník sestav Sexmob a Millennial Territory Orchestra, který byl hudebním supervizorem filmového dokumentu I’m Your Man o Leonardu Cohenovi. Hraje také v John Lurie’s Lounge Lizards.

Všechny koncerty se konají v pražském Paláci Akropolis. Vstupenky jsou ve speciální akci výrazně levnější do 31. prosince. Více na rachot.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám