Hlavní obsah

Skupiny Guločar a Le čhavendar zahájily letošní Khamoro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sále pražského Rock café zahájily v neděli kapely Guločar a Le čhavendar 10. ročník světového romského festivalu Khamoro neboli Slunce. Podle pořadatelů se na koncertě sešlo kolem tří stovek návštěvníků. Výběr skupin přilákal také početné publikum mladých Romů, kteří se prvních ročníků festivalu podle pořadatelů ve velkém počtu neúčastnili.

Článek

Zájemci se z festivalu budou moci těšit až do příští soboty. Kromě muziky v programu naleznou i výstavy, filmové maratony, odbornou konferenci či semináře flamenka. Chybět nebude ani tradiční průvod romských hudebníků a tanečníků. "Na festivalu letos vystoupí asi nejlepší kapely za celých deset let," slibuje mluvčí pořadatelského sdružení Slovo 21 Michal Benč. "Zejména v tradiční muzice se dá předpokládat, že zde jsou nejlepší umělci z Evropy a celého světa," řekl.

Le čhavendar předvedli vystoupení plné rytmických písní s latinskými prvky. Zakončili ho zběsilým čardášem, po kterém následoval dlouhý aplaus. Přestože mladá chlapecká skupina z Rokycan komunikovala s publikem česky, písně zazněly výhradně v romštině. "Skupinu jsme vybrali také proto, aby festival zaujal také z trochu jiného pohledu, než jen tradiční hudbou," vysvětlil Benč.

Po 20:00 pokračovala v koncertu za nadšeného ohlasu oblíbená a zejména mladým Romům dobře známá skupina Guločar. Zazpívala písně dokonce ve třech jazycích - anglicky, česky a romsky. Kapela, která za svou poslední desku Baro drom obdržela Anděla v kategorii world music, hraje směs funky, popu a romské melodiky.

Na festivalu v dalších dnech vystoupí téměř stovka umělců z osmi zemí. V Praze bude také vůbec poprvé rozsáhlejší mezinárodní výstava romského současného výtvarného umění. Práce si budou lidé moci prohlédnout v pražském Museu Kampa v Sovových mlýnech. Týdenní maraton romské kultury vyvrcholí v sobotu čtyřhodinovým koncertem v Kongresovém centru. Bližší informace a program festivalu je možné najít na webových stránkách festivalu www.khamoro.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám