Hlavní obsah

Skleněný pokoj. Příběh z vily Tugendhat vstupuje do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Julia Ševčíka Skleněný pokoj má slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala. Vznikl podle románu britského spisovatele Simona Mawera, jehož inspirovaly dramatické události 20. století i slavná vila Tugendhat.

Trailer k filmu Skleněný pokoj Video: Bioscop

 
Článek

Román Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize. Příběh byl volně inspirován osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců a architekta vily Von Abta.

Hlavní role ve filmu mají herečky Carice van Houtenová, která se proslavila v seriálu Hra o trůny či válečném dramatu Valkýra, a Hanna Alströmová, známá třeba z akční komedie Kingsman. Claes Bang je zase držitelem Evropské filmové ceny 2017 pro nejlepšího herce za film Čtverec, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes. Zahrál si také v adaptaci světového bestselleru Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti. Dánský herec Roland Møller je znám z thrilleru Atomic Blonde.

Skleněný pokoj - RodenVideo: Bioscop

Foto: Barbora Jančárová

Karel Roden ve filmu Skleněný pokoj

Foto: Bioscop

Zleva Carice van Houtenová a Hanna Alströmová

Z českých a slovenských herců ve filmu účinkují například Karel Roden, Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš, Zuzana Fialová nebo Martin Hofmann.

Foto: Barbora Jančárová

Karel Dobrý ve filmu Skleněný pokoj

Hrdinkami filmu o lásce, přátelství a zásadních životních rozhodnutích jsou Liesel Landauerová a její přítelkyně Hana. Dvě ženy, které spojil celoživotní vztah a jeden mimořádný dům, který pro Liesel a jejího muže Viktora postavil architekt Von Abt.

„Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ vysvětlil producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodal.

Foto: In Film

Film Skleněný pokoj

„Skleněný pokoj je o lidech, kteří vybočili z řady, a právě to, že je na člověka vidět, vyžaduje velkou odvahu,“ myslí si představitel Von Abta Karel Roden.

Snímek Julia Ševčíka vstupuje do kin ve dvou verzích, anglické a české. Hlavní postavy nadabovaly Aňa Geislerová (Liesel) a Kateřina Winterová (Hana).

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám