Hlavní obsah

Seznamte se s Madonou z Havraně. Národní galerie představila mimořádný exponát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Národní galerie Praha, ministr kultury Martin Baxa a odborníci na umění v úterý představili vzácnou sochu, kterou se podařilo odkoupit od soukromého majitele. Madona na andělském trůnu z Havraně vznikla v 60. letech 14. století a jejím autorem má být Mistr Bečovské madony.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci Národní galerie představili 16. listopadu 2022 vzácnou akvizici Madony na andělském trůnu z Havraně.

Článek

Artefakt vznikl v období vlády Karla IV., pravděpodobně v Praze nebo v umělecké dílně, která mohla tehdy fungovat v severozápadních Čechách. Je prokazatelné, že v 19. století socha stála v kostele sv. Vavřince v Havrani u Mostu.

Odborníci na základě srovnání usuzují, že vznikla v 60. až 70. letech 14. století. Usuzují tak nejen na základě podobnosti s Bečovskou madonou, ale k tvrzení je vedou i nástroje, jež mají andělé obklopující madonu v rukách. Jde o kvinternu a fidulu. Socha je podle ČTK vysoká 95 centimetrů a vyřezána byla z jednoho kusu lipového dřeva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci Národní galerie představili 16. listopadu 2022 vzácnou akvizici Madony na andělském trůnu z Havraně. Na snímku ministr kultury Martin Baxa. V pozadí vlevo ředitelka sbírky starého umění Národní galerie Olga Kotková a generální ředitelka Národní galerie Alicja Knast.

„Bohemika se na uměleckém trhu moc neobjevují. Pokud ano, je to často v zahraničí nebo v aukci, a tam si nelze dílo prostudovat. O to víc pro nás byla možnost madonu prozkoumat, zjistit, z jaké je doby, tak zásadní,“ uvedla k akvizici ředitelka Sbírky starého umění Olga Kotková.

Foto: David Stecker

Madona na andělském trůnu z Havraně, nová akvizice Národní galerie ČR

Madona bude po restaurování vystavena v pražském Anežském klášteře. NG za ni zaplatila 4,5 miliónu korun. S prodávajícím vyjednávala celé léto. Podle smlouvy zůstane utajen. Nicméně Kotková připustila, že socha zřejmě původně patřila německé rodině, která byla odsunuta po 2. světové válce. Její majetek tak na základě Benešových dekretů propadl státu. Socha pak zůstala stát v domě, který získal nové, české majitele.

Madona je již v péči restaurátorů, kteří se ji budou snažit vrátit do původního stavu. Jistí jsou tím, že za staletí se její podoba měnila. Jak dlouho bude proces trvat, nebyli vzhledem k tomu, že jsou teprve v začátcích, schopní odhadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám